Zo betrek je burgers bij de aanpassing aan extreem weer

Een collectief van 12 overheden uit Brabant en Limburg (waaronder 4 waterschappen) heeft onderzoek gedaan naar ‘Design Thinking & Extreem weer’. De belangrijkste les voor overheden: zet drijfveren van mensen centraal bij het zoeken naar oplossingen voor ingrijpende maatschappelijke vraagstukken.
Mensgerichte aanpak
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de methode Design Thinking helpt overheden hierbij. Design Thinking is een mensgerichte en onderzoekende aanpak die inwoners uitnodigt tot actie. Ideaal voor vraagstukken in de wijk waarbij veel partijen betrokken zijn en niemand alleen de oplossing heeft. Het is een gestructureerd proces dat leidt tot een nieuwe kijk op het probleem, gezien vanuit de mensen die ermee te maken hebben. Oplossingen zijn niet gebaseerd op kennis en plannen, maar op ervaringen uit het dagelijkse leven.
Aanpassen aan weersomstandigheden
In het onderzoek werden nieuwe mogelijkheden onderzocht om mensen te betrekken bij ruimtelijke adaptatie: het aanpassen van de leefomgeving aan de steeds extremere weersomstandigheden. Het boek ‘Design Thinking & Extreem weer’ beschrijft de uitkomsten. Met als doel dat meer overheden de methode kunnen gaan toepassen.
Nieuwbouwproject
Een van de vraagstukken was van de gemeente Boxmeer over een nieuwbouwproject: hoe krijg je mensen zover om tijdens de bouw van hun huis te kiezen voor een groene en dus arbeidsintensieve tuin? Minder tegels betekent immers dat het water beter wegzakt, met minder wateroverlast tot gevolg.
Inspiratietuin
Met de invalshoek ‘maak het makkelijk’ werd een inspiratietuin gecreëerd midden op de bouwplaats: De Kwekerij. Binnen een week begonnen de nieuwe bewoners planten, struiken en bomen te adopteren, om ze later een plekje te geven in hun eigen tuin. Het resultaat: bewoners dachten na over de inrichting van de tuin, en niet alleen over de inrichting van het huis. Bovendien heeft de gemeente nu contact met bewoners over groenere tuinen.
Meer concrete voorbeelden van design thinking en extreem weer
Het project is uitgevoerd door: provincie Limburg, provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas, waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel, waterschap Limburg, Unie van Waterschappen, gemeente Peel en Maas, gemeente Halderberge, gemeente Eindhoven, gemeente Boxmeer en gemeente Breda.