Watertekort blijft ondanks de regen

Door de regen is de vraag naar water tijdelijk minder groot. Bedrijven en particulieren hoeven hun landerijen en tuinen nu bijvoorbeeld minder te beregenen. Toch houdt de droogte volgens de weersverwachtingen de komende periode aan. Het neerslagtekort is afgenomen tot 294 mm, maar stijgt naar verwachting de komende weken naar 305 mm.
Waterkwaliteit verslechtert verder
De waterkwaliteit is de afgelopen week verder verslechterd. Lokaal zijn er meer meldingen van blauwalgen, botulisme en vissterfte bijgekomen. Hierdoor stijgt het aantal locaties met een negatief zwemadvies of zwemverbod. De waterkwaliteit verbetert bij een goede doorstroming van het water, en daar is meer regen en meer aanvoer vanuit de rivieren voor nodig.
Problemen landbouw en natuur houden aan
Ook de negatieve effecten op landbouw en natuur houden aan. Waterschappen proberen onherstelbare schade zoveel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door het plaatsen van noodpompen in natuurgebieden om de waterstanden op peil te houden. Daarnaast worden droogtegevoelige dijken onverminderd geïnspecteerd.
Regionale verschillen
De problemen door de droogte kunnen regionaal sterk verschillen. In het westen van het land wordt het water steeds zouter, omdat zeewater het gebied binnenstroomt. Dit komt doordat er minder tegendruk is van zoet water uit de rivieren. De waterschappen hebben daarom andere aanvoerroutes voor zoet water ingesteld, waar de scheepvaart enige hinder van ondervindt. In het oosten en het zuiden van Nederland heeft de droogte grote impact op natuur en landbouw. Zo zijn er veel beken en sloten drooggevallen.
In de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) en het Managementteam Watertekort bekijken de betrokken ministeries, Rijkswaterstaat, KNMI, waterschappen en provincies elke week of er aanvullende droogtemaatregelen nodig zijn.