Waterschapsverkiezingen: waar stem je voor?

“Eigenlijk zouden we wereldwijd waterschapsverkiezingen moeten hebben,” vindt Mirella, een voorbijganger die incheckt op Utrecht Centraal om haar trein te halen. Die trein heeft ze inmiddels gemist, want ze is blijven hangen bij de blauwe promotie-stand van de Unie van Waterschappen. Daar vult Mirella de stemhulp voor de waterschapsverkiezingen in, om te zien welke van de partijen het meest bij haar ideeën aansluit.
Stemhulp
Met de stemhulp hopen de waterschappen de stemmers een beter beeld te geven van de standpunten van de partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen. Want wat zijn de verschillen tussen deze partijen? Dat bijvoorbeeld bescherming tegen het water belangrijk is, daar zijn alle partijen wel van overtuigd. Maar hoe pak je dat aan? Precies daarin schuilt vaak het grote verschil.
Jeugddijkgraaf Anna Spijkervet legt het uit. “Er zijn verschillende partijen, met andere ideeën van hoe iets moet worden aangepakt. Bij bescherming tegen het water is dat bijvoorbeeld of je de dijken moet verhogen, of de rivier meer ruimte moet bieden.”
Taken uitbreiden of juist niet?
Ook over andere vraagstukken verschillen de meningen van de partijen. Bijvoorbeeld: hoe ver moeten waterschappen gaan in het hergebruik van afvalstoffen? Moet een waterschap zich beperken tot de kerntaken van schoon water, voldoende water en bescherming tegen het water, of mag het zich breder ontwikkelen op gebieden als energie en recreatie? En welke rol hebben de waterschappen in het tegengaan van klimaatverandering en het opvangen van de gevolgen daarvan?