Waterschapsdag 2019: ‘Bestuurders moeten lef tonen’

Van der Sande: “De jonge generatie doet een moreel appèl op ons allemaal om te zorgen voor onze toekomst op een leefbare aarde. Waterschappen merken de gevolgen van klimaatverandering nu al in het dagelijks werk. Zonder de oorzaak aan te pakken is het dweilen met de kraan open. Niets doen is geen optie. We hebben bestuurders nodig die generatieoverstijgend besturen, ver vooruitkijken en daarin keuzes durven maken. In een tijd waarin de snelheid van veranderingen en de mate van onvoorspelbaarheid groter zijn geworden vraagt dit om bestuurlijk lef.”
Waterschapsverkiezingen
De Waterschapsdag in Den Haag stond dit jaar in het teken van de waterschapsverkiezingen. De verschillende sprekers werden geïnterviewd door dagvoorzitter Sacha de Boer. De aanwezigen in de zaal konden via hun telefoon vragen stellen aan de geïnterviewden en reageren op wat er gezegd werd. Zo was 100% van de aanwezigen het eens met Leendert Jan Onnes van het Agrarisch Jongeren Kontakt dat agrariërs en het waterschap elkaar nodig hebben om zich te wapenen tegen klimaatverandering.
Jongeren betrekken
Maarten Labots van de Jonge Klimaatbeweging riep op om jongeren nóg eerder te betrekken bij het maken van (klimaat)beleid. Volgens hem hebben jongeren vaak een andere, relevante kijk op thema’s. Hij vond het dan ook opmerkelijk dat het woord ‘jongeren’ nul keer in het ontwerp-Klimaatakkoord staat.
Onderlinge verhoudingen
Derde spreker was Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit van Twente. Hij gaf de bestuurders bruikbare tips voor de huidige dynamische tijd. Zoals de tip om niet alleen op resultaten te focussen, maar ook op het versterken van onderlinge verhoudingen met organisaties, instellingen en overheden.