Waterschappen zetten schouders onder ruimtelijke adaptatie

Bij de inrichting van de stad en het landelijk gebied moet er steeds meer rekening worden gehouden met klimaatverandering. Zo zorgen extreme hoosbuien de laatste jaren plaatselijk voor veel overlast. Daarom maakten waterschappen, gemeenten en andere stakeholders in het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie afspraken om een toekomstbestendige leefomgeving te creëren.
Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie
Op de netwerkdag, waar ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aanwezig was, werd het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie geëvalueerd. Er zijn al veel goede stappen gezet, maar er moet wel een tandje bij.
Om die reden is afgesproken om het eerste Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie op te stellen. Daarin staat hoe betrokken partijen de klimaatdoelen en veranderopgave van de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie samen verder willen brengen en welke concrete, gebiedsgerichte maatregelen ze daarbij inzetten.
Op de netwerkdag vond de eerste vergadering plaats van de Bestuurlijke Stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie (BSRA), die de waterschappen en gemeenten voorzitten. De komende periode stelt de BSRA het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie op. Op Prinsjesdag wordt dit plan gepresenteerd.
Investeringsagenda decentrale overheden
De Unie van Waterschappen, VNG en IPO werken daarnaast aan een gezamenlijke investeringsagenda die toeziet op de klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie. De decentrale overheden bieden de investeringsagenda dit jaar aan bij het nieuwe kabinet.
Essay, boek en kennisportaal
Op de netwerkdag werd een aantal publicaties over ruimtelijke adaptatie gepresenteerd. Platform 31 bood het essay Water en Ruimte aan. Hierin staat een overzicht van 5 jaar leergemeenschappen Water en Ruimte, waarin waterschappen en anderen kennis deelden over onderwerpen als klimaatverandering en toenemende verstedelijking.
Jeroen Kluck, lector Urban Technology aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), bood het voorbeeldenboek Het klimaat past ook in uw straatje aan. Dit boek geeft in 10 voorbeeldstraten aan dat vaak met vrij eenvoudige en goedkope maatregelen veel bereikt kan worden om waterlast te voorkomen.
Verder kwam het vernieuwde Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie aan bod. Op deze site zijn kennis over ruimtelijke adaptatie en verschillende voorbeeldprojecten te vinden.
Download het essay Water en Ruimte op de website van Platform31
Download het boek Het klimaat past ook in uw straatje (pdf) op de website van de HvA