Waterschappen willen lood verbannen uit oppervlaktewater

Sportvisserij wordt door een grote groep mensen beoefend. Bijna 1,2 miljoen Nederlanders vist één of meerdere dagen per jaar. Lood wordt gebruikt als verzwaring aan de vislijn, in kunstaas en in voerkorven en komt hierdoor in het milieu terecht.
Samen naar een loodvrije sportvisserij
De waterschappen ondersteunen de Green Deal Sportvisserij Loodvrij omdat zij als waterkwaliteitsbeheerder een zo gezond mogelijk oppervlaktewater nastreven. Lood hoort niet in gezond water thuis en daarom willen de waterschappen zich samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland en de Landelijke Organisatie Dibevo inzetten voor een loodvrije sportvisserij.
Ingrid ter Woorst, bestuurslid Unie van Waterschappen: “Met de andere partijen willen we loodgebruik in de sportvisserij op de korte termijn significant verminderen en op lange termijn stoppen. Bij de waterschappen testen we in pilotregio’s manieren om dit in gang te zetten. Zo is 2017 al een succesvolle pilot afgerond in waterschap Limburg waar vissers alternatieve materialen gebruiken voor lood.”