Waterschappen goed voorbereid op droge periode

Waar nodig hebben de waterschappen onttrekkingsbeperkingen en andere waterbesparende maatregelen ingesteld.
In waterschap De Dommel, één van de hooggelegen waterschappen waar geen wateraanvoer vanuit de grote rivieren mogelijk is, geldt een onttrekkingsverbod. De behoefte aan water voor de landbouw is echter groot. Het ingestelde onttrekkingsverbod wordt dan ook gehandhaafd. Daarnaast heeft het waterschap op diverse locaties blauwalg geconstateerd.
Maatregelen
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en het hoogheemraadschap van Rijnland monitoren het zoutgehalte in de rivieren meer dan gebruikelijk. Verder is het dijkleger van Schieland en Krimpenerwaard afgelopen weekend ingezet om een oefeningsinspectie te doen van de groene kades in het gebied, en bij de Zevenhuizerplas is een noodpomp neergezet om het water op peil te houden.
De waterschappen Hollandse Delta, Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard voeren inspecties van droogtegevoelige keringen uit. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is begonnen met het beregenen van droogtegevoelige keringen.
Beregeningsverboden
De watervraag is zeer hoog voor de tijd van het jaar. Verschillende waterschappen laten daarom meer water in dan gebruikelijk. Agrariërs en natuurbeheerders kunnen de komende dagen in toenemende mate problemen ervaren als de droogte doorzet.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de hoge zandgronden en delen van zuidwest-Nederland. Die gebieden zijn voor hun watervoorziening afhankelijk van neerslag. De waterschappen waar beregeningsverboden van kracht zijn, zoals de waterschappen in Noord-Brabant en Limburg, controleren op dit moment extra of deze goed worden nageleefd.
Informatie over de waterkwaliteit van officiële zwemwateren is beschikbaar via zwemwater.nl. Via deze website is ook de Zwemwater-app te downloaden.