Waterschappen uit startblokken met Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie

Afgelopen Prinsjesdag presenteerde de deltacommissaris het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie aan de Tweede Kamer. Wat vraagt dit plan van de waterschappen? Wat is er nodig om dit plan voor en door de waterschappen een succes te laten worden? En waar liggen de kansen en de valkuilen? Deze vragen stonden centraal tijdens de Steenwegsessie Ruimtelijke Adaptatie.
Snelle klimaataanpak vereist
Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, opende de avond en stond stil bij de ambities uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Dat er geen tijd te verspillen is met de uitvoering van dit plan werd duidelijk door de lezing van klimaatwetenschapper Leo Meyer. Met verschillende statistieken liet hij zien dat het weer sneller extremer wordt en dat er snel gehandeld moet worden om grote schade te voorkomen.
Energiek debat
Vervolgens werd er onder leiding van dagvoorzitter Maarten Bouwhuis, bekend van onder andere BNR Nieuwsradio, gedebatteerd over mogelijke concrete uitvoeringsmaatregelen op het gebied van ruimtelijke adaptatie. Zo passeerden de tegeltaks, de stresstest voor gemeenten en extra budget voor klimaatadaptatie de revue.
Dirk-Siert Schoonman, portefeuillehouder Ruimtelijke adaptatie in het bestuur van de Unie van Waterschappen, sloot de bijeenkomst af met de conclusie dat de waterschappen zich volledig bewust zijn van de urgentie van ruimtelijke adaptatie. Hij maakte duidelijk dat er de waterschappen met veel energie oplossingen willen bedenken voor de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.
Steenwegsessie
De Unie van Waterschappen organiseerde voor het eerst een Steenwegsessie bij Museum de Speelklok aan de Steenweg in Utrecht. Met de Steenwegsessies wil de Unie van Waterschappen regelmatig op interactieve wijze aandacht besteden aan een actueel thema.