Waterschappen ondertekenen Green Deal Duurzaam GWW 2.0
In de eerste Green Deal Duurzaam GWW, die liep van 2013 tot 2015, maakten overheden, marktpartijen en kennisinstellingen afspraken om duurzamer te werken in de Grond-, Weg-, en Waterbouw (GWW)-sector.
Met de Green Deal Duurzaam GWW 2.0 geven deze partijen hier een vervolg aan. Dat is nodig, want de GWW-sector heeft grote invloed op de duurzaamheid van de leefomgeving en kent flinke uitdagingen op het gebied van klimaatneutraal werken en de circulaire economie.
Hans Oosters, voorzitter Unie van Waterschappen: “Ook in 2017 werken de waterschappen onverminderd hard door aan schoon water en droge voeten. Zo leveren de waterschappen een cruciale bijdrage aan welvaart en welzijn in ons land.
De huidige klimaatverandering maakt die bijdrage voor een deltaland als Nederland belangrijker en urgenter. Die uitdaging gaan wij graag aan. Veiligheid tegen overstromingen, een schoon en veerkrachtig watersysteem en voorkomen van wateroverlast zijn essentieel voor ons land. Dagelijks zetten onze medewerkers zich in en dragen bij aan de belangrijke en urgente taak die het waterbeheer in een laaggelegen delta is.”
Handreiking Aanpak Duurzaam GWW
De Unie van Waterschappen heeft samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu een praktische handreiking ontwikkeld voor het toepassen van de Aanpak Duurzaam GWW, een concrete werkwijze om duurzaamheid een plaats te geven in GWW-projecten en te koppelen aan organisatiedoelstellingen. Hiervoor is gebruikgemaakt van praktijkervaringen van de decentrale overheden.
In de handreiking staat onder meer een stappenplan om met de Aanpak Duurzaam GWW aan de slag te gaan. Ook worden 4 instrumenten toegelicht die deze aanpak ondersteunen: de Omgevingswijzer, het Ambitieweb, de CO2-Prestatieladder en DuboCalc.