Waterschappen: noodzaak voor ambitieus klimaatbeleid

Dirk-Siert Schoonman: “Alle rapporten geven aan dat de opwarming van de aarde doorgaat, wellicht zelfs versnelt. Het wordt voor ons steeds moeilijker en duurder om Nederland te beschermen tegen overstromingen, wateroverlast en droogte. Daarom zijn we blij dat het kabinet goede aanzetten geeft voor een structurele aanpak.”
Vervuiling wordt duurder
In die aanpak stimuleert het kabinet de veroorzakers van de CO2-uitstoot om hun bedrijfsvoering aan te passen via onder andere een systeem van beprijzing. Vervuiling wordt daarmee duurder. Het kabinet houdt vast aan de minimale ambitie van een reductie van 49 procent in 2030. Bij de exacte uitwerking tot een definitief Klimaatakkoord wordt nadrukkelijk gekeken naar voorstellen van de verschillende Klimaattafels. De waterschappen blijven daarbij een actieve rol spelen.
Waterschappen in 2025 energieneutraal
De waterschappen hebben een ambitieus klimaatbeleid. Ze hebben afgesproken in 2025 geheel energieneutraal te worden. Dat doen ze door de opwekking van biogas en het plaatsen van zonnepanelen en windmolens. En door warmte uit afval- en oppervlaktewater te halen.
Dirk Siert Schoonman: “Het is goed dat het kabinet nu ook de mogelijkheden inziet van aquathermie (warmte uit water). Wij werken hier graag aan mee en nemen het initiatief om dit samen met partners tot een succes te maken. Uit recent onderzoek blijkt dat in potentie wel tot bijna 50 procent van de warmtebehoefte uit water gehaald kan worden.”
Ingrijpende gevolgen
Gemeenten, provincies en waterschappen dragen samen met inwoners en bedrijven bij aan de energietransitie, via een gebiedsgerichte aanpak. Er komen 30 regionale energiestrategieën voor het realiseren van nieuwe duurzame warmte- en elektriciteitsvoorzieningen. Dit heeft ingrijpende consequenties voor de steden en dorpen en het landschap. De koepelorganisaties VNG, IPO en Unie van Waterschappen vragen steun van het Rijk in de vorm van aanpassing van wet- en regelgeving, financiële middelen en een realistische planning om alle projecten ruimtelijk in te kunnen passen.
Dirk-Siert Schoonman: “Maatregelen zoals het plaatsen van windmolens kunnen alleen succesvol zijn met draagvlak in de omgeving. Dat is een belangrijke uitdaging. Waar mogelijk worden meerdere opgaves in een gebied gecombineerd. Zoals het plaatsen van zonnepanelen bij industrieterreinen, waterzuiveringen en waterbergingsgebieden. In het stedelijk gebied kunnen bij de aanleg van warmtenetten extra maatregelen ook wateroverlast beperken. Dan hoeft de straat maar één keer open te worden gebroken.”