Waterschappen maken deel uit van buitenlandbeleid van het Rijk

In de beleidsnota geeft de minister aan dat Nederland zijn kennis en ervaring in de watersector gebruikt om waterbeheer, drinkwater- en sanitaire voorzieningen in focusregio’s te verduurzamen. De toenemende vraag naar schoon water, afnemende beschikbaarheid van water, slecht bestuur en klimaatverandering dragen bij aan een chronische watercrisis.
Internationale behoefte aan waterexpertise
Waterschaarste, overstromingen, bodemdaling en verzilting raken miljoenen mensen. Dit bedreigt landbouw, veeteelt en energievoorziening, maar ook veiligheid en stabiliteit. Veel landen hebben behoefte aan steun om hun kennis over dergelijke oplossingen te vergroten en de benodigde instituties en infrastructuur te versterken, aldus Kaag.
De Blue Deal wordt genoemd als manier om in te springen op die behoefte. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt met de Blue Deal langjarige partnerschappen mogelijk tussen waterschappen en buitenlandse partners. De Blue Deal heeft als doel om wereldwijd 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden beter te beschermen tegen water en toegang te geven tot voldoende, schoon water.
Langdurige partnerschappen
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: “De duurzame ontwikkelingsdoelen hebben een horizon van 2030. Die lange termijn is nodig om de ambitieuze Sustainable Development Goals-agenda te kunnen realiseren.”
“Voor mij is het belangrijk dat de Blue Deal diezelfde horizon heeft. Geen losse projectjes, maar lange termijn-partnerschappen, continuïteit. Impact op 20 miljoen mensen die beter zijn beschermd tegen overstromingen, toegang hebben tot water – voor bijvoorbeeld irrigatie – of waarvan het afvalwater beter wordt gezuiverd: daar hoop ik op.”