Waterschappen in actie voor duurzaam inkopen

De plannen van waterschappen Scheldestromen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hunze en Aa’s, Vechtstromen en Rivierenland zijn in te zien op de website van PIANOo. De andere waterschappen publiceren hun plannen na de zomer, in ieder geval nog voor het einde van dit jaar.
Duurzaam inkopen
Waterschappen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van niet-duurzaam handelen. Bij het vervullen van hun belangrijkste taken – het beheren van dijken, zorgen voor droge voeten en verbeteren van de waterkwaliteit in sloten en meren – is het daarom van belang om werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uit te voeren en diensten en producten zo duurzaam mogelijk in te kopen.
Voor het verduurzamen van Grond, Weg- en Waterbouw (GWW)-projecten maken waterschappen gebruik van de Aanpak Duurzaam GWW, een praktische werkwijze die duurzaamheid in GWW-projecten concreet maakt, zonder vooraf voor te schrijven wat de duurzaamheidseisen zijn. De nadruk ligt op het behalen van duurzaamheidswinst door de kansen per project te benutten.
Toine Poppelaars, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “Waterschappen kunnen veel duurzaamheidswinst behalen. Bijvoorbeeld bij het versterken van dijken of het maaien van de waterkanten, werk dat vaak wordt gedaan door aannemers en andere bedrijven. Waterschappen kiezen er steeds meer en bewuster voor om duurzaamheid een belangrijke rol te laten spelen bij de inkoop en aanbesteding van deze werkzaamheden. Zo geven ze invulling aan het Manifest MVI en de Green Deal Duurzaam GWW 2.0.”
Handreiking Aanpak Duurzaam GWW
De Unie van Waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu ontwikkelden een praktische handreiking voor het toepassen van de Aanpak Duurzaam GWW. Hiervoor is gebruikgemaakt van praktijkervaringen van de decentrale overheden. In de handreiking staat onder meer een stappenplan om met de Aanpak Duurzaam GWW aan de slag te gaan. Ook worden 4 instrumenten toegelicht die deze aanpak ondersteunen: de Omgevingswijzer, het Ambitieweb, de CO2-Prestatieladder en DuboCalc.