Waterschappen en Rijkswaterstaat leren van hoog water op de Mississippi

Onder de gezamenlijke vlag Dutch Water Authorities zijn waterschappen internationaal actief, zowel om kennis te brengen als te halen. Dit bezoek aan de VS is een voorbeeld van leren uit het buitenland.
Hoge waterstand
Deze week verwachten de Amerikanen een erg hoge waterstand op de Lower Mississippi River nabij Memphis, Tennessee. Medewerkers van waterschap Drents Overijsselse Delta, hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat kijken hoe de Amerikanen de op 2 na hoogste hoeveelheid van waterafvoer ooit aanpakken.
Kennis en ervaring uitwisselen
De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben met USACE afgesproken dat ze van elkaar willen leren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Extreem hoogwater in de Mississippi was de aanleiding voor de Amerikanen om de Nederlanders uit te nodigen.
Zandmeevoerende wel
Eén van de problemen die de Nederlanders hebben gezien is de zandmeevoerende wel. Bij hoog water kan het water zich door de hoge waterdruk een weg banen onder de dijk door en zand meenemen. Hierdoor ontstaan langgerekte holtes in de dijk. In de sloot aan de binnenzijde van de dijk borrelt dan zand op: een zandmeevoerende wel. Als de holtes te groot worden, kan het een zwakke plek in de dijk worden.
Opkisten
Op de foto is te zien dat de zandmeevoerende wel is afgedekt met een zanddicht, goed waterdoorlatend doek. Op dat doek zijn zandzakken in een gesloten ring geplaatst. Dit heet opkisten. Door het opkisten wordt de waterstand en daardoor ook de tegendruk verhoogd: het zand wordt vanuit de ondergrond tegengehouden. Daarmee neemt de stroming onder de dijk af en wordt de zanduitspoeling gestopt.