Waterschappen bevorderen kennisuitwisseling met Duitsland

Tijdens het bezoek stonden hoogwaterbescherming in Duitsland en met name het stroomgebied van de Elbe centraal. Dit gebied kent uitdagingen op het gebied van waterveiligheid, klimaatverandering, waterkwaliteit en bevaarbaarheid. Duurzame ontwikkeling van de rivier en omliggende gebieden vraagt om een integrale, en grensoverschrijdende aanpak waarbij zowel Europese, regionale als lokale belangen worden geborgen.
Hein Pieper, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “Als Duitsers uiteenlopende uitdagingen zoals die van het Elbe-stroomgebied aangaan, maken ze eerst een goed plan. In Nederland gaan waterschappen in de beginfase van een project juist eerst de dialoog aan met bewoners. Pas daarna maken ze een plan.
Vanuit Duitsland was veel belangstelling voor deze manier van werken. Daarnaast zijn de Duitsers benieuwd naar de wijze waarop we in Nederland de verantwoordelijkheden verdelen binnen een project. Daarom is afgesproken dat een Duitse delegatie binnenkort komen kijken hoe de Nederlandse watersector complexe projecten aanpakt waarin veel verschillende belangen een rol spelen.”
Dutch Water Authorities
De Nederlandse waterschappen zijn onder de vlag van Dutch Water Authorities vraaggestuurd actief in het buitenland. Waterschappen delen wereldwijd kennis met landen waar waterbeheer grote uitdagingen kent. Zij leren hier zelf van en steunen tegelijkertijd de exportpotentie van de Nederlandse watersector.