Waterschappen benadrukken urgentie Klimaatakkoord

Waterschappen merken dagelijks de gevolgen van klimaatverandering met extremer weer en een steeds sneller stijgende zeespiegel. Zonder bestrijding van de oorzaak is het dweilen met de kraan open.
Rol waterschappen
Dit onderschrijft de urgentie en het belang van de energietransitie. Waterschappen kunnen hierin een wezenlijke rol spelen door onder andere opwek van duurzame energie, als er in enkele randvoorwaarden wordt voorzien.
Ambitieus klimaat- en energiebeleid
Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “De veiligheid en bewoonbaarheid van Nederland moet ook voor de langere termijn worden zekergesteld. Daarom hebben de waterschappen een ambitieus klimaat- en energiebeleid, gericht op opwek van duurzame energie uit biogas, wind en zon en het verkennen van potentiële energiebronnen zoals aquathermie.”
Duurzame energie
Waterschappen vragen het Rijk rekening te houden met kosten voor het inpassen van duurzame energieprojecten van derden in het waterbeheer en van ondersteuning van innovatief onderzoek hiernaar. In de Waterschapswet moet worden geborgd dat waterschappen voldoende ruimte krijgen om duurzame energie te produceren (netto-energieproducent kunnen zijn) zodat ze de C02-uitstoot van hun activiteiten volledig kunnen compenseren. En de grote potentie, bij de waterschappen, van duurzame energie kunnen inzetten voor de samenleving. Voor knellende wet- en regelgeving is het nodig een Taskforce in te richten.
Regionale Energiestrategiën
Samen met gemeenten en provincies beschouwen waterschappen de Regionale Energiestrategieën als een belangrijk instrument om vraag en aanbod op het gebied van duurzame energie in de regio bij elkaar te brengen. En in samenwerking met andere partners in de regio zoals netbeheerders, lokale energiecoöperaties en maatschappelijke (milieu)organisaties. Waterschappen hebben begrip voor de zorgen die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg hebben over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de benodigde maatregelen.
Achterban
De Unie van Waterschappen legt het ontwerp-klimaatakkoord nu voor aan de achterban, de leden waterschappen.
Lees ook het gezamenlijk persbericht van VNG, IPO en de Unie van Waterschappen.