Waterbeheer belangrijk thema bij Europese verkiezingen

Op dit moment wordt in Brussel de Kaderrichtlijn Water (KRW) geëvalueerd. Dit betekent dat de Europese Commissie de KRW en haar ‘dochterrichtlijnen’, zoals de Richtlijn Overstromingsrisico’s en de Prioritaire Stoffenrichtlijn, grondig onderzoekt om te bepalen of een herziening nodig is. De KRW richt zich op duurzame bescherming van ecosystemen en watervoorraden en heeft grote impact op het waterbeheer in Nederland. Als de nieuwe Europese Commissie beslist om de KRW aan te passen, gaat de samenstelling van het Europees parlement een belangrijke rol spelen.
Van landbouwbeleid tot afvalwaterzuivering
Verder moet het Europees parlement een positie innemen over het toekomstig Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van 2021-2027. Daarbij staan thema’s op de EU-agenda die voor waterschappen belangrijk zijn, zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het mestbeleid.
Ook wordt de Richtlijn Stedelijk Afvalwater in de komende jaren geüpdatet. Dit houdt in dat de minimumeisen voor de afvalwaterzuivering door de waterschappen kunnen gaan veranderen. Andere voor de waterschappen relevante thema’s, zoals energie, duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulaire economie, zullen ook in de komende 5 jaar hoog op de Europese agenda komen te staan.
Ga stemmen op 23 mei
Stemmen voor de Europese verkiezingen is voor waterschapsbelangen dus belangrijker dan ooit. De meeste deelnemende Nederlandse partijen hebben waterkwaliteit en klimaat veelvuldig opgenomen in hun verkiezingsprogramma’s.
Op wie kunt u stemmen?
Met name de Europarlementariërs die in de race zijn voor een plaats in de Milieucommissie en/of de Landbouwcommissie kunnen van grote invloed zijn op de waterdossiers. Hieronder vindt u een overzicht van deze Europarlementariërs.
> Bas Eickhout (GroenLinks)
> Annie Schreijer-Pierik (CDA)
> Jan Huitema (VVD)
> Anja Hazekamp (PvdD)
> Raoul Boucke (D66)
> Frans Timmermans (PvdA)