Vewin: ‘Waterschappen moeten betalen voor extra zuiveringsstap’

Volgens De Groene moeten de extra kosten die moeten worden gemaakt om medicijnresten uit water te kunnen zuiveren verwerkt worden in de waterschapsbelasting.
Fonds voor extra zuiveringskosten
Martine Leewis, dagelijks bestuurslid bij het hoogheemraadschap van Rijnland, was het eens met De Groene dat de waterschappen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Leewis wil bij Rijnland graag aan de slag met proefopstellingen om medicijnresten uit het water te kunnen zuiveren, maar wil daarna wel met de pet rond. Ze pleit voor een fonds waarin verschillende belanghebbenden, waaronder het Rijk en de farmaceutische industrie, hun bijdrage leveren.
Pleidooi voor bronaanpak: farmacie aan zet
In het daarop volgende debat toonde Toon van der Klugt, dagelijks bestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, zich een pleitbezorger van de bronaanpak. Volgens hem ligt de oplossing voor het probleem van medicijnresten in oppervlaktewater vooral bij de zorgsector of de farmaceutische industrie. Van der Klugt gaf aan dat deze industrie een prikkel moet krijgen om minder schadelijke medicijnen te ontwikkelen. Wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uit.
Zijn collega-bestuurder bij Schieland en de Krimpenerwaard, Agnes van Zoelen, reageerde daarop met de stelling dat groene medicijnen niet bestaan en dat er toch echt naar een goede financiering van de zuivering moet worden gekeken. Veel andere aanwezigen zagen ook een rol voor de Rijksoverheid om het probleem te onderkennen en te adresseren.
‘De nulde trap’
Peter Glas, watergraaf van waterschap De Dommel, zocht nog rechtstreeks de confrontatie met Hans de Groene. Hoewel Glas ook van mening was dat de waterschappen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, vond hij het kort door de bocht om het probleem van de medicijnresten in zijn geheel bij de waterschappen te leggen.
In de plaats van een extra zuiveringsstap op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen, zou er ook bij de winning van drinkwater meer kunnen worden gedaan. Glas introduceerde het idee van een ‘nulde trap’ bij winningsgebieden.
De conclusie van het debat was dat de prijs van oppervlaktewater zonder schadelijke medicijnresten linksom of rechtsom bij de inwoners van Nederland terecht zal komen, maar dat er nog veel kan gebeuren op het vlak van bewustwording. Zowel bij de industrie als bij het Rijk en de inwoners van Nederland.