Verslag commissie Watersystemen 1 december 2017

Tijdens de vergadering werden onder meer het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, de ‘vitale bodem’, de CO2-uitstoot uit veenweidegebied en de energietransitie besproken.
Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie
Volgens de commissie worden er goede stappen gezet op het gebied van ruimtelijke adaptatie. Ook heeft het nieuwe regeerakkoord het onderwerp goed geadresseerd. Wel moet bijvoorbeeld nog in kaart worden gebracht welke middelen nodig zijn voor de uitvoering van het Deltaplan. Een ander aandachtspunt is dat er geen regie wordt gevoerd op de veelheid aan ruimtelijke adaptatie-initiatieven.
Vitale bodem
De commissie vindt het onderwerp ‘vitale bodem’ belangrijk. Een vitale bodem is een bodem die duurzaam wordt beheerd, zodat deze jaar in jaar uit kan worden benut. In de regio wordt daar al veel aandacht aan besteed. De Unie kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren door te pleiten voor wet- en regelgeving die het beter mogelijk maakt om met de vitale bodem aan de slag te gaan.
C02-uitstoot uit veenweidegebied
Een kleine groep bestuurders uit de commissie gaat onderzoeken of en hoe waterschappen kunnen bijdragen aan een oplossing voor de CO2-uitstoot uit veenweidegebied.
Energietransitie
De waterschappen liggen goed op koers met het bereiken van hun doel om in 2025 energieneutraal te zijn. Het watersysteem kan daar ook een rol bij spelen. Bijvoorbeeld via het opwekken van thermische energie uit oppervlaktewater. Verder moeten de waterschappen bepalen in welke mate zij kunnen bijdragen aan de energietransitie.
Campagne Klimaatverbond
Tot slot is besloten dat waterschappen ieder voor zich zullen bepalen of ze zich willen verbinden aan ‘Hoe groener hoe beter’, een campagne van Klimaatverbond.
Stukken opvragen
U kunt de stukken van deze commissievergadering opvragen via archief@uvw.nl. Waterschappen kunnen de stukken downloaden via SharePoint of iBabs.