Verslag Commissie Waterketens en Emissies

Doorontwikkeling Energie en Grondstoffen Fabriek (EFGF)
Tijdens de vergadering stemde de CWE in met een verkenning naar de financiële behoefte om risicovolle EFGF-pilot- of EFGF-demonstratieprojecten te realiseren. Ook stemde de CWE in met een verkenning van de varianten waarop deze behoefte vanuit het collectief concreet kan worden vormgegeven.
Circulaire economie
In de vergadering werd een overzicht besproken van waar we als waterschappen nu staan met circulaire economie. De CWE bespreekt de volgende vergadering een concreter stuk over dit onderwerp. Daarbij moet er aandacht zijn voor de definitie van circulaire economie, het niveau van samenwerking (betrek het onderwerp integraal bij regionale gebiedsontwikkeling) en de Omgevingswet. Wellicht is het mogelijk een soort ‘marktplaats’ voor reststoffen/grondstoffen in te richten, over de waterschapsgrenzen heen.
Hoofdlijnenakkoord gewasbeschermingsmiddelen open teelten
De commissie stemde in met het voorstel om het akkoord te tekenen. Wel zijn er verschillende vragen en aanbevelingen die in de nadere uitwerking aan de orde moeten komen. De CWE wordt dan ook graag bij die nadere uitwerking betrokken.
Bijdrageregeling vergaande zuivering afvalwater
De heer De Rooy van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf een presentatie over de bijdrageregeling. In de regeling stelt het ministerie € 60 miljoen beschikbaar om rioolwaterzuiveringsinstallaties uit te breiden met een extra zuiveringsstap. Daarmee kunnen medicijnresten verwijderd worden uit het afvalwater. Verwacht wordt dat dankzij de regeling ruim 60 van de 80 zuiveringen die een hotspot vormen voor medicijnresten aangepakt kunnen worden.