Verslag commissie Waterkeringen 18 mei 2018

De commissie behandelde onder meer de beoordeling van de primaire waterkeringen en de risicobeoordeling voor de Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR).
Presentatie Inspectie Leefomgeving en Transport
De inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport roept de waterschappen op om een benchmark te ontwikkelen en elkaar scherp te houden. De CWK is aangenaam verrast door deze oproep.
Beoordeling primaire waterkeringen
De CWK bespreekt de voortgangsrapportage en vraagt het Directeurenoverleg Waterveiligheid om een nadere analyse te maken van de nodige inzet en het budget voor de beoordeling. Het doel hiervan is om meer grip te krijgen op het budget.
De werkgroep die hiermee aan de slag gaat, wordt ook gevraagd om 3 scenario’s in kaart te brengen voor een landelijk veiligheidsbeeld in 2023. Een andere werkgroep stelt een advies op voor een doelmatige inwinning van grondmechanische data.
Voorlopige risicobeoordeling ROR
De CWK stemt in met de voorlopige risicobeoordeling, maar heeft wel 2 kanttekeningen. Ten eerste zijn buitendijkse overstromingen anders dan dijkdoorbraken. Door de buitendijkse gebieden mee te nemen in de rapportage straal je een verkeerd beeld uit. Dit wordt meegegeven voor verdere uitwerking.
Ten tweede levert de drempel van 25 miljoen euro veel werklast op voor de meldplicht. De CWK vindt 100 tot 250 miljoen euro een geschikte drempelwaarde. Dit wordt met de Stuurgroep Water afgestemd.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
De CWK stemt in met het programma 2019-2024 dat is aangepast aan de hand van de reacties in de consultatieronde. De CWK is positief over de kadernota 2020-2025. In het kader van de doorontwikkeling van het Hoogwaterbeschermingsprogramma is een algemeen beeld van de governance en de ontwikkeltaken toegelicht.