Droogte neemt toe, veel vraag naar water

Veel gebieden in Nederland zijn voor hun watervoorziening afhankelijk van de aanvoer vanuit de Rijn en de Maas. De wateraanvoer via de Rijn daalt, de wateraanvoer via de Maas is nog wel op orde. De watervoorraden in het IJsselmeer en het Volkerak Zoommeer zijn op peil.
Zout water
Door de droogte wordt het water vooral in het westen van het land zouter, wat slecht is voor de natuur en de landbouw, met name voor boomkwekers. Om te zorgen dat het water niet te zout wordt, is er veel vraag naar zoet water. Daarom wordt extra zoet water aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarnaast nemen de waterschappen op bepaalde plekken maatregelen om de zoetwatervoorziening te optimaliseren, onder andere met inzet van pompen.
Beregeningsverboden
Op de hoge zandgronden is geen wateraanvoer mogelijk. Het gaat hier om delen van Noord-Brabant, Limburg, Veluwe, Achterhoek, Twente en Drenthe. Hier is men volledig afhankelijk van neerslag. De waterschappen hebben daarom beregeningsverboden uit oppervlaktewater ingesteld om schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken. De waterschappen wijzen de gebruikers erop deze beregeningsverboden na te leven.
Waterkwaliteit
De watertemperatuur is al hoog en stijgt naar verwachting de komende week nog verder. De waterkwaliteit neemt hierdoor geleidelijk af. Er zijn al meldingen van onder andere blauwalg, vissterfte en botulisme. Het aantal negatieve zwemadviezen en –verboden neemt toe. Rijkswaterstaat en waterschappen roepen vanwege de veiligheid op alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Voor actuele informatie kunnen zwemmers terecht op zwemwater.nl.
Dijkinspecties
Waterschappen die droogtegevoelige kades (veendijken) in beheer hebben, inspecteren deze volop. Er zijn nog geen bijzonderheden aan de veendijken geconstateerd.
Rijkswaterstaat, de waterschappen, het KNMI en de provincies komen onder de vlag van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling bijeen en volgen de situatie op de voet.