Tweede Kamer moet maatregelen nemen voor snellere energietransitie

Provincies, gemeenten en waterschappen zijn al volop bezig met initiatieven voor een duurzaam Nederland, maar lopen in de uitvoering tegen belemmeringen aan. Aanvullend op het regeerakkoord, en vooruitlopend op het te sluiten Bestuursakkoord, een Nationaal Klimaatakkoord of Klimaatwet, vragen zij de Tweede Kamer via een brief om nu al de nodige stappen te zetten. Zo gaat er geen tijd verloren.
Stimuleringsregeling Duurzame Energie
De decentrale overheden willen onder andere een ruimere stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). Het kabinet wil voortaan ook de CO2-opslag subsidiëren uit deze regeling. Hierdoor blijft er minder geld over voor windmolens en zonnepanelen, met als gevolg dat de toename daarvan zal teruglopen.
Mogelijkheden waterbeheer benutten
Voor waterschappen is het belangrijk dat de mogelijkheden van het waterbeheer nog beter kunnen worden benut voor de opwekking van duurzame energie. Daarom pleiten zij voor het instellen van een aparte categorie hiervoor. De waterschappen vragen de minister dan ook om de regeling aan te passen.
Meer duurzame energie opwekken
Waterschappen leven een belangrijke bijdrage aan het opstellen van een nationaal Energieprogramma en een Energieakkoord 2.0. En zij zetten al grote stappen om de regio te verduurzamen. Maar er is meer nodig: een nationaal programma met een krachtige en verbindende regie. De waterschappen dragen daar graag aan bij, maar moeten wel – meer dan nu in de begroting staat – expliciet als partner worden neergezet.
In dit kader is het ook van belang dat de waterschappen meer duurzame energie mogen opwekken dan zij zelf gebruiken. Nu is hier nog geen helderheid over. De decentrale overheden vragen de minister om daar verandering in te brengen.
Grenzen aanbestedingsregels
Tot slot lopen waterschappen tegen de grenzen van de Aanbestedingsregelgeving aan. Er is veel onduidelijkheid over complexe juridische aanbestedingseisen, waardoor regelgeving belemmerend en vertragend werkt. Op deze manier worden kansen voor duurzaamheid gemist.
Naar een duurzaam Nederland
Eerder dit jaar hebben provincies, gemeenten en waterschappen het nieuwe kabinet hun gezamenlijke investeringsagenda Naar een duurzaam Nederland aangeboden. De investeringsagenda bevat een fors pakket aan maatregelen en investeringen op het gebied van energie, klimaatadaptatie en circulaire economie. Zij vroegen het Rijk hen hierbij te helpen.
Een aantal randvoorwaarden voor het uitvoeren van de investeringsagenda komen terug in het regeerakkoord. Een aantal andere punten wordt naar verwachting begin volgend jaar vastgelegd in het te sluiten Bestuursakkoord.
Provincies, gemeenten en waterschappen willen echter geen tijd verliezen en vragen de Tweede Kamer daarom om nu alvast een aantal praktische maatregelen te nemen. De brief aan Kamer sluit aan op de petitie die de medeoverheden in juli 2017 hebben aangeboden.
Brief Versnellen naar een duurzaam Nederland – praktische wensen voor de begrotingsbehandelingen