Tweede Kamer in debat over stikstof en PFAS

Veel Kamerleden wilden van de bewindspersonen weten hoe het zo lang heeft kunnen duren voordat er een pakket met spoedmaatregelen voor de stikstofproblematiek lag.
Commissie Remkes
Volgens premier Rutte oordeelde het Europees Hof een jaar geleden dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) houdbaar was. De Raad van State zette er eind mei echter een streep door. Daarna is commissie Remkes aan de slag gegaan om de problemen op een rij te zetten en met oplossingen te komen. Volgens het kabinet had het niet sneller gekund.
Natura 2000
GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren waren kritisch over het plan van het kabinet om natuurgebieden her in te delen of samen te voegen. Ook waren ze kritisch over het plan van het kabinet om te kijken of de Natura2000 status van bepaalde natuurgebieden nog houdbaar is.
Maximumsnelheid
PVV, SGP en Forum voor Democratie waren juist kritisch over de maatregel om de maximumsnelheid op de snelwegen te verlagen. Volgens deze partijen levert een generieke snelheidsverlaging een te grote belemmering op voor het bedrijfsleven en automobilisten.
Noodwet
Premier Rutte gaf aan dat er op korte termijn een noodwet bij de Tweede Kamer wordt ingediend die het mogelijk maakt dat projecten op het gebied van waterveiligheid, kustbescherming en verkeersveiligheid weer door kunnen gaan.
Bronaanpak PFAS
Het grootste deel van het debat ging over stikstof; PFAS speelde een kleinere rol. Meerdere Kamerleden vroegen er wel aandacht voor. Zo vroeg de SP aan de minister voor Milieu en Wonen of er gewerkt wordt aan een bronaanpak van PFAS. De SGP wilde per direct een soepeler norm. Ook de VVD en de Christen Unie pleitten voor snelheid om tot een werkbare oplossing te komen.
Tijdelijke achtergrondwaarde
Minister Van Veldhoven antwoordde dat zij ook de urgentie voelt. Het is belangrijk dat gemeenten hun bodemkwaliteitskaarten aanpassen, maar dit kost tijd. Daarom heeft de minister het RIVM gevraagd een tijdelijke achtergrondwaarde vast te stellen. Maar dat gaat het RIVM niet lukken voor 1 december. Voor 1 december komt er wel duidelijkheid over het gebruik van bagger voor het ondieper maken van plassen.
Verbod PFAS
Op Europees niveau zet de minister in op een verbod van PFAS. Bronaanpak werkt alleen als dat op Europees niveau wordt opgepakt.
Zie ook: