Tweede Kamer houdt wetgevingsoverleg over water

De Kamerleden refereerden vaak naar het door de deltacommissaris gesteunde pleidooi van de decentrale overheden om jaarlijks 230 miljoen euro extra ter beschikking te stellen voor klimaatadaptatie. Van Nieuwenhuizen wil in het eerste kwartaal van 2018 een bestuursakkoord Klimaatadaptatie klaar hebben. Zij deed echter nog toezeggingen over concrete middelen. Ook zegde zij nog niets toe voor regionale koplopers op het gebied van klimaatadaptatie.
Waterschappen werden veel geprezen voor hun inzet voor klimaatadaptatie. D66 pleitte zelfs voor een uitbreiding van het takenpakket.
Waterkwaliteit
In het regeerakkoord is 275 miljoen euro gereserveerd voor natuur en waterkwaliteit. Van Nieuwenhuizen gaf aan dat zij nog niet weet waaraan dit geld precies besteed zal worden. Wel maakte ze duidelijk dat dit bedrag bedoeld is voor het terugdringen van medicijnresten uit water, het verminderen van de nadelige effecten van landbouw op de waterkwaliteit en het geven van een impuls aan het toekomstbestendig beheer van grote wateren.
Medicijnresten
Hoewel Van Nieuwenhuizen erkent dat het een goed streven is om de medicijnrestenproblematiek bij de bron aan te pakken, gaf zij ook aan dat dit niet het hele probleem oplost. Zij pleitte dan ook voor een pakket van elkaar versterkende maatregelen. Bijvoorbeeld het betrekken van apothekers, de farmaceutische industrie en andere ketenpartners bij de aanpak. Ook sluit zij ‘end-of-pipe’-zuiveren niet uit.
Ook de situatie rondom GenX kwam veel ter sprake. Van Nieuwenhuizen beloofde om de Kamer hier zo spoedig mogelijk over te informeren.
Bodemdaling
Een aantal Kamerleden merkte op dat bodemdaling geen plaats heeft in het regeerakkoord, terwijl het toch een steeds groter wordend probleem is. Om meer aandacht voor deze problematiek te vragen diende Kamerlid Cem Lacin van de SP een motie in over dit onderwerp.
Circulaire economie
De minister is zich bewust van de problemen die waterschappen ondervinden bij het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit afvalwater. Zij adviseerde wel om de motie van Kamerlid Corrie van Brenk van 50PLUS om de Green Deal Grondstoffen te verlengen of aan te scherpen, aan te houden. Zij wil namelijk eerst in overleg met de ondertekenaars.
Afvalbelasting op zuiveringsslib
Corrie van Brenk vroeg Van Nieuwenhuizen of waterschappen gevrijwaard kunnen worden van de heffing op zuiveringsslib. De minister ging hier echter niet in mee. Zij gaf aan dat het een reguliere taak van de waterschappen is die normaal belast wordt. Daarom wil zij geen uitzondering maken. Daarbij, zei ze, is het vooral een financieel aspect en is met name de minister van Financiën hiervoor verantwoordelijk.