Tweede Kamer debatteert over waterbegroting

De Kamerleden gaven aan trots te zijn op wat er de afgelopen jaren op het terrein van waterveiligheid is bereikt. Eind december stemt de Kamer over de begroting.
Belemmeringen collectieve zuivering glastuinbouw
ChristenUnie (CU), CDA, VVD, SGP en PvdA vroegen de minister naar juridische belemmeringen voor collectieve zuivering door de glastuinbouw. De minister gaf aan dat ze met partijen om tafel wil om tot praktische oplossingen komen. Volgens haar duurt het te lang om de wetgeving aan te pakken.
Belemmeringen energie-opwekking
CU stelde vragen over de juridische taakopvatting voor de waterschappen die belemmerend kan werken voor het opwekken van energie. Volgens de minister is binnen de wet veel mogelijk. Mochten er op rijksniveau toch belemmeringen zijn, dan wil zij daar graag naar kijken.
Besteding POP3-gelden
Kamerleden van het CDA, VVD en SGP uitten hun zorgen over de besteding van Plattelandsontwikkelingsprogramma 3 (POP3)-gelden voor Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW)-projecten. De financiering vanuit de provincies komt onvoldoende van de grond.
De minister maakt zich ook zorgen over de besteding van de POP 3-gelden. Ze vroeg er meerdere keren aandacht voor in de Stuurgroep Water. Er is een overleg geweest waar afgesproken is om actie te ondernemen om de financiering DAW-projecten mogelijk te maken.
Moties
Kamerleden dienden moties in over medicijnresten en microplastics, verdroging, bodemdaling, mestbeleid, collectieve zuivering voor de glastuinbouw, het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (actieplan Code Oranje van waterschap Peel en Maasvallei), de Kaderrichtlijn Water en overmatige plantengroei in de Randmeren. De Kamer stemt op dinsdag 22 november over deze moties.
Overige onderwerpen
Verder was er in het debat aandacht voor geborgde zetels, bodemdaling, de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater, medicijnresten, het Kustpact, wolhandkrab en historische molens.