Tweede Kamer debatteert over Warmtewet

Vooruitlopend op de wetgevingsagenda vroeg het SP-Kamerlid Sandra Beckerman onder andere aandacht voor het ‘publiek maken van warmtenetten’. Zij vroeg de minister in hoeverre een grotere rol van publieke netwerkbedrijven ervoor kan zorgen dat er meer tempo kan worden gemaakt met de uitrol van warmtenetten.
Frank Wassenberg. Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, en Rob Jetten, Kamerlid voor D66, pleitten voor openstelling van warmtenetten voor meerdere aanbieders. De ChristenUnie – Carla Dik-Faber – stelde een ‘warmteladder’ voor waarmee volledig opgewekte duurzame warmte de voorkeur heeft boven restwarmte van de industrie.
Duurzame warmtebronnen
Minister Wiebes gaf aan dat er nog heel weinig duurzame warmtenetten zijn en dat de nieuwe generatie warmtenetten op duurzaamheid gericht moeten zijn. Of de nieuwe warmtenetten publiek of privaat moeten zijn, neemt de minister mee in de wetgevingsagenda. De minister toonde zich geen voorstander van de voorgestelde ‘warmteladder’, maar wil op termijn wel toe naar duurzame warmtebronnen.
Thermische energie
Waterschappen staan positief tegenover het feit dat in de wetgevingsagenda voor de energietransitie wordt voorzien in een uitbreiding van de Warmtewet waarin zaken worden vastgelegd rond onafhankelijk netbeheer.
Waterschappen kunnen een bijdrage leveren aan de warmtevoorziening van de gebouwde omgeving met thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) en afvalwater (TEA). Daarvoor zijn open warmtenetten van belang. Daarom willen de waterschappen dat warmtenetten een publieke verantwoordelijkheid worden.
Vooruitlopend op de verwachte indiening van dit wetsvoorstel in de loop van 2019 vragen waterschappen om ruimte voor netbeheerders om deze verantwoordelijkheid alvast op zich te nemen. Dat kan in pilots voor aardgasvrije wijken.