Tweede Kamer debatteert over de digitale overheid

VVD wilde van de staatssecretaris weten hoe hij de digitale overheid wil gaan coördineren. Er moet namelijk ook worden samengewerkt met het bedrijfsleven en de cybersecurity-industrie. En dat valt onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de minister van Justitie en Veiligheid (JV).
Knops beaamde dat er meerdere aspecten zitten aan de digitaliseringsagenda. Daaraan gaat hij samenwerken met de staatssecretaris van EZK en de minister van JV.
D66 vroeg de staatssecretaris wanneer de Kamer de digitaliseringsagenda kan verwachten. Voor de zomer stuurt Knops een realistische digitale agenda naar de Kamer. Omdat ook maatschappelijke organisaties hierbij zijn betrokken, is er een governancestructuur opgesteld.
Wetgeving
GroenLinks was benieuwd hoe de Wet op de Digitale Overheid samenhangt met andere wetgeving over digitalisering. De staatssecretaris gaf aan dat de Wet Digitale Overheid de spelregels geeft over hoe de overheid digitaal gaat werken. Het is coördinerende kaderwetgeving, die regelmatig een update zal krijgen als daar aanleiding toe is.
eID
CDA stelde de staatssecretaris vragen over de herziene businesscase voor eID, de opvolger van DigiD. Knops liet weten dat dienstverlening en veiligheid hand in hand gaan bij de ontwikkeling van eID. Investeringen in veiligheid kosten geld en daarom zijn de kosten na de herziene businesscase een stuk hoger.