Tweede Kamer debatteert over circulaire economie

De staatssecretaris heeft afspraken gemaakt met het bedrijfsleven om zwerfafval terug te dringen. Mocht de sector daar niet in slagen, dan wordt over 3 jaar statiegeld op kleine flesjes ingevoerd. De coalitiepartijen zijn blij met de gemaakte plannen. De oppositiepartijen vinden de afspraken niet ver genoeg gaan. Zij willen dat statiegeld zo snel mogelijk wordt ingevoerd, ook statiegeld op blikjes.
Green Deal Grondstoffen
50Plus vroeg de staatssecretaris naar de stand van zaken van de Green Deal Grondstoffen. De staatssecretaris gaf aan dat de Green Deal afgelopen is, maar dat verlenging mogelijk is als de waterschappen dat willen. De staatssecretaris wil de samenwerking ook zonder Green Deal voortzetten.
Ketenaanpak medicijnresten
D66, CU en VVD stelden vragen over het beschikbare budget voor de ketenaanpak medicijnresten. VVD noemde het beschikbare budget van 60 miljoen euro karig en wilde wilde weten of de staatssecretaris mogelijkheden ziet om teruggewonnen stoffen uit medicijnresten weer in te zetten.
De staatssecretaris liet weten dat van het beschikbare budget proefprojecten opgestart kunnen worden, maar dat kwaliteitseisen voor geneesmiddelen het hergebruik van middelen onmogelijk maken.
Transitieagenda’s
Verschillende Kamerleden vroegen de staatssecretaris hoe zij omgaat met de aanbevelingen die in de transitieagenda’s zijn gedaan, zoals de aanbeveling voor de oprichting van een Taskforce Herijking Afvalstoffen. De Taskforce is een initiatief van de partijen om vanuit de praktijk aanbevelingen te doen. De staatssecretaris liet weten goed contact te houden met de Taskforce. Voor de zomer komt er een kabinetsreactie op de transitieagenda’s.
Vanwege de lange discussie over statiegeld kon het debat niet afgerond worden. Het debat wordt op een later moment voortgezet.