Tweede Kamer-debat over water

Bij het debat waren Kamerleden van 50Plus, VVD, D66, CDA, GroenLinks, SP, PVV, Partij voor de Dieren en SGP aanwezig. Onder meer klimaatadaptatie, GenX en Chemours, de hoogwatergeul Varik-Heesselt en de medicijnrestenaanpak kwamen aan bod.
Klimaatadaptatie
De minister riep de Kamer op om een motie in te dienen om een wijziging van de Waterwet in gang te zetten. Hierdoor kunnen klimaatadaptatiemaatregelen vanuit het Deltafonds worden gefinancierd.
De VVD wil ervoor waken dat dat veiligheid voorop blijft staan in het Deltafonds. CDA is bereid om een motie, liefst Kamerbreed gesteund, in te dienen.
Als de overbrugging tot een wetswijziging gereed is, wil de minister voor 2019 en 2020 2 keer 10 miljoen euro ter beschikking stellen. Dit wordt met Prinsjesdag in de begroting opgenomen.
GenX en Chemours
Van Nieuwenhuizen gaf aan dat de uitspraak van de rechter over GenX en Chemours minder negatief is dan in de pers staat. Rijkswaterstaat gaat de vergunning nalopen. Andere bevoegde gezagen kunnen dit ook doen. Provincies en waterschappen zijn al actief met dit dossier bezig. Binnen 2 weken gaat er een brief naar de Kamer over REACH, opkomende stoffen en drinkwater.
SP-Kamerlid Cem Laçin en PVV-Kamerlid Roy van Aalst zijn blij met deze toezegging.
Varik-Heesselt
De minister meldde dat de dijkversterking bij Varik-Heesselt veiligheid garandeert. Wel blijft het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening, omdat de nevengeul in de toekomst wellicht toch noodzakelijk is. SP-Kamerlid Laçin wil een toezegging dat bewoners – wat er ook gebeurt in de toekomst – worden meegenomen in alle plannen.
Medicijnrestenaanpak
Volgens Van Nieuwenhuizen kunnen medicijnen niet verboden worden. Met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil ze blijvend aandacht geven aan het voorschrijven van medicijnen. Op maandag 25 juni sprak ze in Europees verband over de Nederlandse medicijnrestenaanpak. De reacties hierop waren positief. Karmenu Vella van de Europese Commissie wil het onderwerp dan ook op de kaart zetten.
D66-Kamerlid Matthijs Sienot wil graag meer weten over de Europese medicijnrestenaanpak en is benieuwd hoe de Kamer hierover op de hoogte wordt gehouden.