Tweede Kamer blij met Bestuursakkoord Klimaatadaptie

De VVD vond het wel jammer dat er in het Regeerakkoord onvoldoende middelen zijn vrijgemaakt voor klimaatadaptatie. Dat noemde de minister ook een uitdaging: “Je krijgt in het Regeerakkoord een opdracht voor een Bestuursakkoord klimaatadaptatie, maar geen geld.”
Voldoende middelen in het Deltafonds
Meerdere Kamerleden vroegen of er voldoende middelen in het Deltafonds zitten, zeker als klimaatadaptatie daar straks uit betaald moet worden. Volgens de minister zijn de middelen op de lange termijn voldoende. Een goede prioritering van projecten die in aanmerking komen voor financiering is wel belangrijk. De minister is gestart met de benodigde wetswijziging. De ministerraad bespreekt het wetsvoorstel in april 2019. In oktober komt het dan waarschijnlijk in de Kamer.
Verzekerbaarheid van klimaatschade
GroenLinks stelde vragen over de verzekerbaarheid van klimaatschade. Het moet duidelijker worden wat de risico’s zijn bij extreem weer, en wanneer de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en wanneer de opstalverzekering van kracht is. De minister vertelde dat het Verbond van Verzekeraars haar leden onlangs aanbevelingen heeft gedaan over de opstalverzekering en waterschade. De minister gaat met het Verbond in gesprek over voorlichting aan het publiek.
Evaluatie droogte
De droogte van afgelopen zomer, inclusief het probleem van het lage grondwaterpeil, kwam ook aan bod tijdens het debat. De minister legde uit dat de evaluatie van de droogte via twee sporen verloopt: de crisisaanpak en de beleidstafel droogte. In het voorjaar van 2019 krijgt de Kamer meer informatie over de eerste resultaten van deze evaluatie. Daarin komt ook schade als gevolg van droogte aan bod, net als een verdringingsreeks voor grondwater.
Bodemdaling
Ook de problematiek rond bodemdaling kwam aan de orde. Zo wilde de CU weten of het verzakken van woningen als gevolg van droogte onderdeel is van het Bestuursakkoord klimaatadaptatie. De minister antwoordde dat schade aan woningen door lage grondwaterstand in de risicodialogen na de stressstesten aan de orde komt. Maar, zei ze, woningeigenaren zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk. Bodemdaling wordt ook verankerd in de Nationale Omgevingsvisie. Het CDA vindt het onderwerp ‘bodemdaling’ op rijksniveau erg versnipperd. De minister overlegt met de ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Landbouw over of en hoe het onderwerp minder versnipperd kan worden.
Klimaatneutrale waterschappen
Tot slot vroegen verschillende partijen of de minister op korte termijn de wet wil wijzigen zodat waterschappen meer energie kunnen opwekken dan ze nodig hebben voor de bedrijfsvoering. Waterschappen willen klimaatneutraal worden. Volgens de minister kent energie die vrijkomt bij de wettelijke taken geen juridische belemmering. Maar er wordt gezocht naar een oplossing voor de waterschappen om klimaatneutraal worden. De minister gaat snel met de Unie van Waterschappen in gesprek. In januari informeert zij de Kamer daarover.
Moties
De Kamer besteedde verder nog aandacht aan de Markermeerdijken, legionella bij biologische zuiveringen, medicijnresten, terugwinnen van fosfaat, microplastics en de Blue Deal. Ook werden verschillende moties ingediend. De Kamer stemt daar op 4 december over.