Toenemend neerslagtekort, grote regionale verschillen

Door het warme zomerweer is het landelijk neerslagtekort opgelopen naar 119 mm. De komende twee weken zal dit naar verwachting oplopen tot 146 mm. Hiermee is het droger dan normaal. Toch is het landelijke gemiddelde gunstiger dan vorig jaar.
Kwetsbare situatie
Dat geldt niet voor de waterschap Rijn en IJssel en waterschap Vechtstromen. Daar is de droogte vergelijkbaar met vorig jaar. Ook bij andere waterschappen op de hoge zandgronden is de situatie kwetsbaar, onder andere door de lage grondwaterstanden door de droogte van 2018.
Droogteproblemen in oosten en zuiden
De watervoorziening op de hoge zandgronden en vooral in de Achterhoek en Twente is momenteel kwetsbaar. Er zijn geen mogelijkheden om deze gebieden van water te voorzien, alleen door het vasthouden van regenwater. Daarbij zijn op diverse plekken de grondwaterstanden lager dan normaal door de extreme droogte van vorig jaar. De waterschappen hebben onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater en op een enkele plaats uit grondwater ingesteld. Hier ondervindt met name de landbouw hinder van.
Voldoende aanvoer grote rivieren
De aanvoer vanuit de grote rivieren, de Rijn en de Maas, is voorlopig ruim voldoende om aan de watervraag te voldoen. Hierdoor spelen in het westen van Nederland geen droogteproblemen en is er ook geen sprake van verzilting of problemen aan boezemkades. De waterschappen en Rijkswaterstaat proberen dan ook dit zoete water zo goed en lang mogelijk vast te houden.
Meer kans op blauwalg
Door de oplopende watertemperatuur neemt de kans op overlast door blauwalgen en botulisme toe in het hele land. Zwemmers wordt daarom geadviseerd om voor het zwemmen de waterkwaliteit van het zwemwater te checken via de Zwemwater-app (Apple of Android) of zwemwater.nl.