Schoner water dankzij Toekomstvisie gewasbescherming 2030

Door gewassen duurzamer te telen, zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig en komen er minder schadelijke stoffen in het water terecht. Daarom hebben de waterschappen actief meegewerkt aan de opstelling van de ‘Toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare plant- en teeltsystemen’.
De 3 doelen die in 2030 bereikt moeten zijn:
– Plant- en teeltsystemen weerbaarder maken tegen bijvoorbeeld ziekten en insectenplagen;
– Land- en tuinbouw verbinden met natuur;
– Gewassen zo telen dat er vrijwel geen emissies (zoals gewasbeschermingsmiddelen) in het milieu of op de producten terechtkomen.
Belang van schoon water
Duurzamer telen is belangrijk want mensen, planten en dieren hebben belang bij schoon en gezond water. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor de land- en tuinbouw. Zwemmen, zeilen, varen en vissen, het kan alleen met schoon, mooi en gezond water. Ook zijn veel sectoren als de landbouw en de industrie afhankelijk van zoetwater van goede kwaliteit.
Nederland als koploper
Innovatie, precisielandbouw, geïntegreerde gewasbescherming, bodembeheer en het toepassen van emissiebeperkende technieken spelen bij het verbeteren van de waterkwaliteit een sleutelrol. Zo kunnen Nederlandse telers en ketenpartijen zich als koploper op het gebied van emissieloos telen op de nationale- en internationale markt onderscheiden. De waterschappen zetten zich in om de agrarische sector daarbij te ondersteunen, bijvoorbeeld bij de uitvoering van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en gebiedsgerichte monitoring en handhaving.
Samenwerking
De toekomstvisie is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Unie van Waterschappen, Agrodis, Artemis, Cumela, LTO Nederland, Natuur en Milieu, Nefyto, Plantum en Vewin.