
Inkoop en aanbesteden
De waterschappen willen voor al hun leveranciers een integere, betrouwbare, zakelijke en professionele opdrachtgever zijn.
De waterschappen hebben de maatschappelijke verplichting om verantwoord met het geld van de belastingbetaler om te gaan. Ze streven ernaar om met hun inkoopbeleid bij te dragen aan ambities en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.
De Unie van Waterschappen kijkt samen met de waterschappen wat er beter kan op het gebied van inkopen en aanbesteden. Daarbij zetten de waterschappen zich in voor minder bureaucratie en regeldruk, meer eenheid in de markt en een optimale balans tussen kosten en kwaliteit.
Daarnaast stimuleert de Unie van Waterschappen de waterschappen om maatschappelijk verantwoord in te kopen. Vooral bij het bouwen, onderhouden en gebruiken van nieuwe en bestaande infrastructurele werken van de waterschappen. Maar ook via initiatieven zoals het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en de Aanpak Duurzaam GWW. Hiermee krijgen duurzaamheid en innovatie een vaste plek bij de inkoop van goederen en diensten door de waterschappen.
Samenwerking tussen waterschappen wordt zoveel mogelijk bevorderd. Daarnaast werken de waterschappen actief samen met andere overheden en met andere maatschappelijke partners. Bijvoorbeeld brancheverenigingen, kennisorganisaties, en samenwerkingsverbanden zoals het Hoogwaterbeschermingsprogramma, PIANOo, Platform WOW, TU Delft, CROW en Europa Decentraal.