
Watertoets
Tijdens het watertoetsproces worden een aantal stappen doorlopen met waterbeheerders om na te gaan of er rekening wordt gehouden met waterbelangen in ruimtelijke planprocessen van gemeenten, provincies en het Rijk.
De kern van het instrument wordt gevormd door vroegtijdig overleg, een wateradvies en een waterparagraaf in de ruimtelijke plannen. Ruimtelijke plannen van overheden zijn vaak van invloed op waterbeheerdoelen die waterschappen en andere waterbeheerders willen bereiken.
In haar rapport naar de toekomstbestendigheid van het Nederlandse waterbeheer (maart 2014) concludeert de OESO dat bij ruimtelijke ordeningsprojecten in Nederland nog te weinig rekening met water wordt gehouden. Als gevolg hiervan moeten vaak achteraf kostbare maatregelen worden genomen om wateroverlast te voorkomen of te verhelpen.
Het watertoetsproces is nu geregeld in het Besluit ruimtelijke ordening en in de bestuurlijke vastgestelde Handreiking Watertoetsproces 3. Voor waterschappen is het belangrijk dat het watertoetsproces ook in de Omgevingswet een goede plaats krijgt.
De Unie van Waterschappen wil de watertoets daarnaast verbreden met plannen waarvoor de watertoets nu (nog) niet wettelijk verplicht is. Deze verbreding is vastgelegd in het Bestuursakkoord Water, maar verdient ook verankering in de Omgevingswet.