
Omgevingswet
Het kabinet is bezig met een stelselherziening in het omgevingsrecht. Het omgevingsrecht bestaat uit verschillende wetten en regelingen voor ruimte, milieu, natuur en water en is daardoor te ingewikkeld geworden.
Het kabinet wil het omgevingsrecht bundelen en vereenvoudigen. De Omgevingswet moet het fundament leggen voor deze stelselherziening. De Unie van Waterschappen steunt de komst van de Omgevingswet. De Eerste en Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Omgevingswet aangenomen.
De waterschappen zijn blij dat de Omgevingswet voorziet in een omgevingsvergunning voor watergerelateerde activiteiten. Het beschikken over zelfstandige bevoegdheden is van fundamenteel belang. Zonder dergelijke bevoegdheden kunnen de waterbeheerders hun verantwoordelijkheden niet waarmaken.
Het beleid van de Unie van Waterschappen is er op gericht de gevolgen van de Omgevingswet inzichtelijk maken voor de waterschappen. Daarnaast koppelt de Unie van Waterschappen terug naar de relevante ministeries en het parlement welke verbeterpunten op het wetsvoorstel de waterschappen zien.
Zo is er een afsprakenkader overeengekomen met het ministerie van IenM, waarin afspraken zijn gemaakt over de integratie van de huidige Waterwet in de Omgevingswet. Daarnaast is er een bestuursakkoord over de implementatie van de Omgevingswet gesloten tussen het Rijk, VNG, IPO en de Unie van Waterschappen.
Overzicht Consultatiereacties
- Consultatiereactie Unie op Aanvullingsbesluit Bodem
- Consultatiereactie Unie op Aanvullingsbesluit Geluid
- Consultatiereactie Unie op Aanvullingsbesluit Grondeigendom
- Consultatiereactie Unie op Aanvullingsbesluit Natuur
- Consultatiereactie Unie op Omgevingsregeling
- Bijlage Omgevingsregeling
- Consultatiereactie Unie op Invoeringsbesluit
- Bijlage Invoeringsbesluit