
Omgevingsvisies
In het kader van de Omgevingswet moeten het Rijk, de provincies en gemeenten ieder een omgevingsvisie opstellen. Een omgevingsvisie is een strategische langetermijnvisie voor de fysieke leefomgeving. Een omgevingsvisie gaat onder andere in op de samenhang tussen ruimte, water, natuur, milieu, infrastructuur en cultureel erfgoed.
De Unie van Waterschappen ziet water als een onmisbaar element van deze omgevingsvisies en inspireert de waterschappen om met provincies en gemeenten over deze visies mee te denken. Dit doet de Unie van Waterschappen door bijeenkomsten te organiseren voor de waterschappen en door betrokken te zijn bij landelijke trajecten, zoals het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’.
Water kan een verbindende factor zijn in omgevingsvisies. Water is onlosmakelijk verbonden aan grote opgaven als klimaatverandering, energietransitie en veiligheid. Ook is water een drager voor omgevingskwaliteit, zoals natuur en recreatie. Daarnaast kan water een vertrekpunt zijn voor een dialoog met de samenleving. De Unie van Waterschappen roept provincies en gemeenten op om gebruik te maken van de verbindende kracht van water in het opstellen van hun omgevingsvisies.
Nationale omgevingsvisie
De Omgevingswet vraagt ook om een kaderstellende visie op de leefomgeving: de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). de NOVI is opgesteld door het rijk, in nauw overleg met IPO, VNG en de Unie van Waterschappen. De NOVI beschrijft de langetermijnvisie op de fysieke leefomgeving. Uitgangspunt in de nieuwe aanpak is dat ingrepen in de leefomgeving niet los van elkaar plaatsvinden, maar in samenhang. Aan de hand van een toekomstperspectief op 2050 brengt de NOVI de langetermijnvisie in beeld.
In de NOVI staan de grote opgaven voor Nederland zoveel mogelijk in samenhang beschreven: ruimte voor klimaatadaptatie en energietransitie, duurzaam economisch groeipotentieel, sterke en gezonde steden en regio’s, en toekomstbestendige ontwikkeling van het landelijk gebied.
De NOVI is een nationale visie, die het Rijk bindt. Waterveiligheid en klimaatadaptatie worden geborgd in de regionale gebiedsagenda’s. In 2020 geven de waterschappen hier verder invulling aan samen met mede-overheden. Dit vanuit het besef dat Nederland te klein is om opgaven sectoraal, naast elkaar, of als enkele overheidslaag op te pakken.