
Ruimtelijke ordening
Waterschappen zijn belangrijke partners in gebiedsprocessen. De Unie van Waterschappen stimuleert waterschappen om hun expertise in te zetten bij beslissingen over ruimtelijke ordening. Ook zorgt de Unie ervoor dat de nationale partners de waterschappen beter betrekken bij gebiedsprocessen.
De Unie van Waterschappen zet zich in voor een betere verbinding tussen ruimte en water door partijen bij elkaar te brengen. De opbrengsten van 5 jaar leergemeenschappen Water en Ruimte zijn gebundeld in het essay Water en Ruimte.
Daarnaast zorgen waterschappen ervoor dat bij planvormingstrajecten een watertoetsproces wordt doorlopen.
Nationale woonagenda
Vanuit het betrekken van nationale partners en het Interbestuurlijke Programma (IBP) heeft de Uinie van Waterschappen ook een bijdrage aan de Nationale Woonagenda geleverd. Hierin staat nu dat nieuwbouwwoningen klimaatbestendig moeten worden opgeleverd. Via het Breed Beraad Wonen en Bouwen levert de Unie van Waterschappen een bijdrage aan de uitvoering van de Nationale Woonagenda.
Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie
Binnen het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie trekt de Unie van Waterschappen samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een verkenning van nationale, regionale en lokale bouwregelgeving. Hiervoor is een brede werkgroep geformeerd die begin 2019 een uitgebreide verkenning heeft opgeleverd.