
Waterketensamenwerking
De Unie van Waterschappen wil in de waterketen kosten besparen, de kwaliteit verbeteren en de kwetsbaarheid verminderen. Waterschappen werken samen met gemeenten en drinkwaterbedrijven om deze doelen te bereiken. Hierover zijn afspraken gemaakt in het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011. De samenwerking moet vanaf 2020 een structurele besparing van 450 miljoen euro per jaar opleveren.
De Unie van Waterschappen, de VNG en de Vewin hebben voor aanpak van de waterketen een projectorganisatie ingesteld: Samenwerken aan Water. De partijen werken in 49 regio’s samen op het gebied van operationele taken. Ook wordt er gezamenlijk geïnvesteerd. Er is een handreiking voor gezamenlijke investeringsprogramma’s gemaakt.
De koepels monitoren het doelbereik van de maatregelen in uitvoering bij de regio’s. De voortgang staat in De Staat van Ons Water, dat de minister van IenM ieder jaar in mei aanbiedt aan de Tweede Kamer.
Van groot belang in de waterketen is de innovatie. Innovatie helpt om de uitvoering beter en goedkoper te maken. Daarnaast is er veel aandacht voor kennis. STOWA, RIONED en KWR zijn de kennisinstellingen in de waterketen.
De landelijke projectorganisatie loopt tot 2021 gelijk aan het Bestuursakkoord Water. De bereikte resultaten op de gestelde doelen: kosten, kwaliteit en kwetsbaarheid, zijn reden voor een feestelijke afsluiting na de rapportage van de werkgroep Monitoring Financiële Doelmatigheid in januari 2021.
Aanvullende afspraken Bestuursakkoord Water
Op 31 oktober 2018 hebben de Minister van IenW, de voorzitter van de Unie van Waterschappen en de andere samenwerkende koepels (VNG, IPO en Vewin) de Aanvullende afspraken Bestuursakkoord Water (AWAB) in de Stuurgroep Water ondertekend. Hierin staan aanvullende afspraken over de volgende onderwerpen:
- Bruikbare en toegankelijke data en informatie binnen de watersector
- Cybersecurity binnen de watersector
- Samenwerking tussen gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven
- Implementatie Omgevingswet in de waterketen
Ook de aanvullende afspraken lopen tot 2021.
De Stuurgroep Drinkwater-, Riolering- en Afvalwaterbeleid (DRAB) en het Kernteam Samenwerking in de waterketen (Samenwaw) zijn verantwoordelijk voor de manier waarop de afspraken over samenwerking in de waterketen (hoofdstuk 3) en implementatie Omgevingswet in de waterketen (hoofdstuk 4) landelijk en in de regio vanaf 2019 verder gestalte krijgen.
Bezoeken aan de regio’s door het Kernteam Samenwaw
In het Kernteam Samenwerking Waterketen zijn alle koepels vertegenwoordigd. Tussen 2018 tot en eind 2020 brengt een delegatie van het kernteam een bezoek aan diverse regio’s verspreid over het land. Op de agenda staan de resultaten van de samenwerking in de regio, goede voorbeelden voor andere regio’s en de voortzetting van de regionale samenwerking na 2020.
Regionale samenwerking na 2020
De 44 gevormde regio’s hebben met elkaar samenwerkingsovereenkomsten afgesloten. Door de jaren heen zijn hierin ook andere onderwerpen opgenomen, zoals het klimaat, de wateroverlast, de droogte, de ruimtelijke adaptatie, de waterkwaliteit, de participatie van burgers en bedrijven, de energietransitie, de circulaire economie, het waterbewustzijn. De regio’s bepalen zelf hoe zij de samenwerking na 2020 zullen voortzetten.