
HWBP
In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Minimaal 1.100 kilometer dijken en 500 sluizen en gemalen, worden de komende 30 jaar versterkt. Dat is nodig omdat Nederland kwetsbaar is voor overstromingen. Zonder onze dijken en duinen zou meer dan de helft van ons land regelmatig onder water lopen. We willen een volgende grote overstroming vóór zijn. Zo werkt het HWBP aan een land waar je veilig kunt wonen, werken en recreëren.
De waterschappen en Rijkswaterstaat beoordelen of de primaire waterkeringen in Nederland aan de veiligheidsnormen voldoen. Die veiligheidsnormen zijn in 2017 opnieuw vastgesteld. Keringen die nog niet aan de norm voldoen, worden versterkt. De keringbeheerder meldt de versterking aan bij het HWBP. Het HWBP actualiseert jaarlijks het programma voor een periode van 6 jaar met een doorkijk tot 12 jaar. Voor de versterkingsprojecten wordt vaak samengewerkt met veel verschillende partijen: aannemers, gemeenten, provincies en de omwonenden.
Het HWBP wordt uitgevoerd op basis van afspraken die zijn vastgelegd in het Bestuursakkoord Water. De belangrijkste afspraak is dat de waterschappen en het Rijk samen de verantwoordelijkheid dragen en beide 50% bijdragen aan de kosten. In 2019 hebben waterschappen en Rijk in de alliantieprincipes vastgelegd hoe ze samenwerken in het HWBP. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma maakt onderdeel uit van het Deltaprogramma.
Bekijk het Hoogwaterbeschermingsprogramma 2019 – 2024