
Ruimtelijke adaptatie
Het klimaat verandert in een snel tempo. De extreme hoosbuien die het KNMI had voorspeld voor 2050 komen nu al geregeld voor. Het jaar 2016 en wellicht ook 2019 waren de warmste jaren ooit gemeten. 2018 was extreem droog. Door de klimaatverandering is er meer kans op overstromingen, wateroverlast bij extreme piekbuien en langdurige droogte en hittestress in steden.
Er moeten maatregelen worden genomen om onze kwetsbaarheid voor weersextremen door klimaatverandering te beperken. Als er geen maatregelen genomen worden, kan de schade door extreme regenval en langdurige droogte tot 2050 oplopen naar circa 71 miljard euro.
Gemeenten en waterschappen willen de verstening van stedelijk gebied tegengaan door vergroening van straten en tuinen te stimuleren. Daarvoor is dan ook wel meer water nodig. Daarnaast is het belangrijk dat bij bouwplannen rekening wordt gehouden met waterbeheer en dat in het landelijk gebied voldoende waterbergingsgebieden worden ingericht. Het gebruik van het land moet op de toenemende risico’s worden aangepast.
Deltaplan Ruimtelijke adaptatie
Het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie is een nationaal plan van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk dat maatregelen bevat om Nederland beter voor te bereiden op extremer weer. Het doel van de betrokken partijen is dat Nederland in 2050 meer waterrobuust en klimaatbestendig is, en de burger meer waterbewust. Met het plan wordt het proces van ruimtelijke adaptatie versneld en geïntensiveerd.
Gemeenten, waterschappen en provincies werken aan klimaatstresstesten om kwetsbaarheden voor weersextremen in beeld te brengen. Ook voeren ze gesprekken met betrokkenen over het verkleinen van de risico’s op deze kwetsbare plekken in risicodialogen.
Subsidieregeling
Er is een eenmalige subsidieregeling beschikbaar voor het uitvoeren van pilots. Vanaf november 2019 kunnen hiervoor aanvragen worden ingediend. Vanaf 2021 komt geld uit het Deltafonds beschikbaar voor ruimtelijke adaptatie.