
Circulaire economie
Wat wil de Unie van Waterschappen bereiken?
In een circulaire economie worden grondstoffen efficiënt ingezet en opnieuw toegepast, zonder schadelijke effecten voor mens en milieu, nu en in de toekomst. Circulaire economie draagt bij aan het verminderen van de klimaatverandering, van vervuilende stoffen in het watersysteem en het verwaarden van reststromen uit de waterketen en het watersysteem.
Wat doet de Unie van Waterschappen om dit mogelijk te maken?
In het Grondstoffenakkoord en het Interbestuurlijk Programma staat de doelstelling van een 100% circulaire economie in 2050. Van 5 transitieagenda’s zijn er 3 voor de waterschappen direct van belang: Circulaire Bouw Economie, Biomassa en Voedsel, en Kunststoffen.
De Unie van Waterschappen draagt bij aan de landelijke afspraken met het Rijk en de andere koepels van decentrale overheden VNG en IPO. Deze staan in het Nationaal Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019-2023 dat in januari 2019 is vastgesteld. In de zomer van 2020 verschijnt de actualisatie.
Waterschappen lopen in de regio voorop. De Unie ondersteunt en faciliteert hen.
Dit zijn de standpunten van de Unie van Waterschappen?
De Unie van Waterschappen heeft als prioriteiten (zie de Praatplaat CE):
- De markt bewerken als opdrachtgever met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) waaronder Duurzaam GWW (Grond-, Weg-, en Waterbouw) en Duurzaam Inkopen.
- Wegnemen van juridische belemmeringen: aan de slag met het Adviesrapport van de Taskforce Herijking Afvalstoffen.
- Grondstoffen winnen met de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF): uit rioolwater halen. En ook de Waterfabriek voor schoon water.
- Samenwerking in de regio tussen overheden/bedrijven te bevorderen.
- Kennisdeling en goede voorbeelden verspreiden tussen waterschappen door de themagroep Circulaire Economie, faciliteren van ‘circuleer-ateliers’.
Zie ook: