
Educatie
De Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) concludeerde in hun rapport Water governance in the Netherlands: fit for the future? dat het waterbewustzijn in Nederland laag is. Mensen zijn zich onvoldoende bewust van het belang en de praktijk van waterbeheer. De Unie van Waterschappen wil dit bewustzijn vergroten door de kennis over het waterbeheer te integreren in het onderwijssysteem.
Droppie Water
Waterschappen hebben het lespakket Droppie Water ontwikkeld voor basisscholen.
Watertafel
De Unie van Waterschappen neemt deel in de Watertafel in het programma DuurzaamDoor, een lerend netwerk van overheden, onderwijs en maatschappelijke organisaties. De Watertafel verkent de mogelijkheden van nieuwe educatiemiddelen, zoals het gebruik van Virtual Reality en serious games en heeft als speerpunt om materiaal te ontwikkelen voor het MBO. De Watertafel werkt samen met OnsWater aan waterbewustzijn.
Contact met onderwijsorganisaties
De Unie van Waterschappen onderhoudt voor de waterschappen contacten met onderwijsorganisaties, zoals het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), het Nederlands Instituut voor Biologie (Nibi) en ProDemos. Deze vakorganisaties adviseren de waterschappen, zodat het educatiemateriaal aansluit bij het curriculum en de vraag van docenten.