Terugblik op de vergadering van de Uniecommissie Watersystemen

Ontwikkelingen watersysteem
Er is gesproken over de besluitvorming in de afgelopen periode en de ontwikkelingen voor de komende periode. Het overdrachtsdossier wordt de volgende keer opnieuw geagendeerd. Dan is de commissie namelijk volledig in de nieuwe samenstelling. De leden kunnen de komende weken doorgeven wat ze nog missen in het dossier.
Baggeren onder de Omgevingswet
Onder de Omgevingswet bestaat de mogelijkheid van lokaal/regionaal maatwerk. Dit kan grote consequenties hebben voor het verspreidingsbeleid. Ambtelijk en bestuurlijk zijn de zorgen gedeeld met het Rijk, en is vastgehouden aan het generieke verspreidingsbeleid. In gesprekken is gezocht naar oplossingen. Dit heeft geleid tot een scherpere formulering en een evaluatiemoment, dat tegemoet komt aan de zorgen van de waterschappen.
De voorzitter van de commissie concludeert dat de wens om het generieke beleid te handhaven er nog steeds ligt, maar dat de commissie instemt met de lijn om maatwerk te introduceren bij het verspreidingsbeleid.
Procesvoorstel PFAS / nieuwe stoffen in bagger
De afgelopen periode komen bij baggerwerken stoffen op waar geen norm voor is. Daardoor komen werken stil te liggen. Op aandringen van de waterschappen heeft de Unie hiervoor aandacht gevraagd. De voorzitter had op 17 april bestuurlijk overleg. Daar is afgesproken om voor PFAS begin juni een handelingsperspectief ontwikkeld te hebben. (PFAS staat voor Per- en PolyFluorAlkyl Stoffen, stoffen die zeer schadelijk zijn voor bodem, water en mens.)
Voor andere nu nog niet bekende stoffen wordt een breder perspectief ontwikkeld, waar meer tijd voor wordt genomen. De voorzitter concludeert dat wordt ingestemd met de lijn.
Evaluaties Droogte en voorbereiding nieuw droogteseizoen
Er zijn korte en lange termijn aandachtspunten. In totaal heeft de beleidstafel Droogte 16 aanbevelingen geformuleerd die op korte termijn opgepakt moeten worden. Aanbevelingen voor de lange termijn volgen later dit jaar. De voorzitter vraagt de leden of de waterschappen in staat zijn te leveren of dat er zorgen zijn die hij moet agenderen.
De voorzitter concludeert dat het een forse opgave is, maar niet onmogelijk. De regionale droogte-overleggen zijn cruciaal voor het maatwerk, maar de discussies in de regio moeten nog gevoerd worden. De geuite zorgen neemt hij mee in het bestuurlijk overleg.
Interbestuurlijk programma
De koepels van de decentrale overheden hebben met het nieuwe kabinet het Interbestuurlijk programma (IBP) opgezet. Het heeft de waterschappen een veel betere positie gegeven in Den Haag: ze zijn goed in beeld. Regionale doorwerking is vervolgens niet altijd vanzelfsprekend. In de praktijk van de waterschappen wordt al veel samengewerkt op de IBP-thematiek, maar dat blijkt vaak niet in dat kader geplaatst te worden.
Besteed in coalitieakkoorden en in het werk van de waterschappen daarom meer expliciet aandacht aan de kapstok die het IBP geeft. En deel vooral de best practices.