Terugblik op 2018: de droogte en meer…

Een groot deel van het jaar waren de waterschappen erg druk met de droogte. En het begon nog zo nat: eind april viel er in delen van Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Groningen en het rivierengebied in twaalf uur tijd meer neerslag dan doorgaans in een maand tijd.
Maar daarna werd het snel droog. Heel erg droog. Eind juli maakten we de droogste maand ooit gemeten mee. In augustus werden 150 waarschuwingen uitgedeeld aan overtreders van het beregeningsverbod. Zelfs eind november waren er nog steeds problemen door de droogte in Nederland.
Belastingstelsel
In juni deed de Unie van Waterschappen een voorstel voor een nieuw belastingstelsel. De kosten voor waterbeheer moeten eerlijker, duidelijker en duurzamer verdeeld worden over iedereen die belang heeft bij goed waterbeheer. Maar omdat de besturen van de waterschappen niet gelijk denken over de urgentie van de aanpassingen en de manier waarop het belastingstelsel zou moeten worden aangepast, werd de besluitvorming over de aanpassing in december uitgesteld.
Nieuwe voorzitter
In september werd bekend dat Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, per 1 februari 2019 de nieuwe commissaris van de koning in Utrecht wordt. Dat betekende dat de Unie op zoek moest naar een nieuwe voorzitter. In december werd in de ledenvergadering Rogier van der Sande unaniem benoemd als nieuwe voorzitter. Hij is dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland.
Waterinnovatieprijs
In november reikte de Unie van Waterschappen samen met de Nederlandse Waterschapsbank de Waterinnovatieprijzen uit. Dit jaar was de concurrentie groot. De deskundige jury moest kiezen uit maar liefst 123 inzendingen van hoog niveau. Ook het publiek mocht meedenken. Zij wezen Koningshoeven NextGen van Abdij OLV Koningshoeven en waterschap De Dommel uit als winnaar.
Werkgeversvereniging
Op 6 december richtten de ruim 30 werkgevers in de sector waterschappen samen een werkgeversvereniging op. Deze werkgeversvereniging gaat met de vakbonden in gesprek. Voor de medewerkers verandert er niet veel. Zowel de werkgeversvereniging als de vakbonden willen namelijk de huidige rechten en arbeidsvoorwaarden behouden en meenemen naar de eerste cao die zal gaan gelden vanaf 1 januari 2020. Vanaf januari 2019 is alle informatie over de Vereniging werken voor waterschappen te vinden op vwvw.nl.
En verder:
- Kende Nederland een sterke daling van het aantal muskus- en beverratten
- werd Anna Spijkervet de nieuwe jeugddijkgraaf
- en werd waterschap Aa en Maas de beste overheidsorganisatie van 2018
Wat brengt 2019?
In ieder geval de waterschapsverkiezingen op 20 maart. En vast nog veel andere interessante gebeurtenissen!