Tegengaan wateroverlast: taak voor de overheid?

Uit de enquête van de NOS en de regionale omroepen blijkt dat 85 procent van de mensen die zeggen regelmatig wateroverlast te hebben, wil dat de gemeente meer investeert in de riolering. Maar van die mensen is slechts een kwart bereid meer rioolheffing te betalen.
Grote schade voorkomen
Wateroverlast door extreem weer komt steeds vaker voor. De hoosbuien die het KNMI pas had voorspeld voor 2050, vallen nu al. Maatregelen zijn nodig om schade als gevolg van wateroverlast en langdurige droogte in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Als er niets wordt gedaan, is het zeker dat we tot 2050 ruim 71 miljard euro schade tegemoetzien.
Het klimaat wordt dus steeds extremer en dat vraagt om aanpassingen in de inrichting van Nederland. Gemeenten en waterschappen willen de verstening van stedelijk gebied tegenaan door vergroening van straten en tuinen te stimuleren. Daarnaast is het belangrijk dat bij bouwplannen rekening wordt gehouden met waterbeheer en dat er genoeg waterbergingsopties zijn in het landelijk gebied.
Hans Oosters, voorzitter Unie van Waterschappen: “Hiervoor zijn acties afgesproken in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Nu is het tijd om de schop de grond in te zetten. Daarvoor is ook, zoals afgesproken in het Interbestuurlijk Programma, de inzet van Rijksmiddelen nodig.”
Brede inzet nodig
De gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk werken daarom momenteel aan een bestuursakkoord Klimaatadaptatie. Om Nederland klimaatbestendig in te richten is brede inzet nodig. Samen met andere overheden, bewoners en het bedrijfsleven zetten de waterschappen zich in om de gevolgen van klimaatveranderingen zoveel mogelijk op te vangen en te beperken.