Symposium: Innovatieve contracten voor waterschappen

Tien jaar geleden begonnen de waterschappen met innovatieve contractvormen als ‘DB(F)M(O)’ en ‘D&C’, maar tegenwoordig zijn er vele varianten. Daarnaast zorgen de overspannen markt en complexere opgaven ervoor dat de afhankelijkheid tussen publiek en privaat nog groter is geworden. Welke benadering past nu om projecten optimaal te realiseren? In samenwerking met verschillende waterschappen en verschillende marktpartijen deed PPS Netwerk NL hier onderzoek naar.
Onderzoek
De middag begon met een welkom van Waldo Molendijk namens hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Harry Sterk, directeur PPS Netwerk Nederland, ging daarna kort in op de belangrijkste resultaten uit het onderzoek, die een goede basis kunnen vormen voor de denkrichtingen van de toekomst. Hij overhandigde het eerste exemplaar van de publicatie aan Toine Poppelaars, dijkgraaf van waterschap Scheldstromen en portefeuillehouder in het bestuur van de Unie van Waterschappen.
Contractvorm
Toine Poppelaars benadrukte dat waterschappen en de markt voor wat betreft de realisatie, het beheer en onderhoud van waterschapswerken niet meer zonder elkaar kunnen. “Dat betekent niet dat we altijd en automatisch alles in een PPS moeten gieten, maar wel dat we elke keer bewust moeten afwegen welke samenwerkingsvorm en daarmee contractvorm het beste bij de voorliggende opgave en organisatie past.”
Innovatief aanbesteden 2.0
Petra Heemskerk, advocaat en partner van CMS, en Peter Staats, programmamanager bij waterschap Drents Overijselse Delta, namen vervolgens de aanwezigen mee in hoe innovatief aanbesteden 2.0 eruit ziet aan de hand van een praktijkcasus van waterschap Drents Overijsselse Delta.