Start taskforce circulaire economie

Op 7 september 2018 is de Taskforce Herkijking Afvalstoffen van start gegaan. Onder leiding van onafhankelijk voorzitter Winnie Sorgdrager zal deze voortborduren op bestaande initiatieven ten gunste van de circulaire economie. Allereerst worden belemmeringen en knelpunten in afvalwet- en regelgeving en de uitvoering daarvan in kaart gebracht.
Advies
Na de zomer van 2019 brengt de taskforce een onafhankelijk advies uit over oplossingsmogelijkheden voor de belemmeringen, passend binnen de Europese regelgeving en zonder dat het leidt tot onaanvaardbare risico’s voor het milieu of de volksgezondheid.
In het algemeen overleg Circulaire economie in de Tweede Kamer begin september is door verschillende partijen gewezen op het belang van de instelling van de Taskforce Herijking Afvalstoffen. Zij willen tussenproducten waarin adviezen of knelpunten staan al snel tot uitvoering brengen.
Circulaire economie
Het Rijksbrede programma Nederland circulair in 2050 richt zich op de ontwikkeling en realisatie van een circulaire economie voor 2050. Ook het Interbestuurlijk Programma van het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen heeft als een van de doelstellingen om, volgend op het Grondstoffenakkoord, te komen tot een circulair Nederland in 2050.
De waterschappen zetten fors in op circulaire initiatieven en het beperken van CO2-uitstoot in het inkoop- en aanbestedingsbeleid. Ze zijn koplopers op het gebied van het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Er is een top 5 grondstoffen uit afvalwater: fosfor, cellulose, alginaat, bioplastics en biomassa.
Betrokken partijen
In de bij de taskforce behorende klankbord zit een groot aantal partijen die vanuit de transitieagenda hebben aangegeven inbreng te willen leveren. Het gaat onder meer om brancheverenigingen, VNONCW-MKB, havenbedrijven, milieuorganisaties en omgevingsdiensten.