Staat van Ons Water: aandacht voor waterkwaliteit en klimaatadaptatie

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stuurde De Staat van Ons Water op 16 mei naar de Tweede Kamer.
Waterkwaliteit
De Intentieverklaring Waterkwaliteit leidde in 2017 tot acties op het gebied van nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten. Zo werken de waterbeheerders, farmaceutische industrie en apothekers in de Ketenaanpak Medicijnresten samen aan het terugdringen van geneesmiddelen in het oppervlaktewater.
Verder vroegen de waterschappen onverminderd aandacht voor schadelijke stoffen, werden er met de inwerkingtreding van het Activiteitenbesluit van de Wet milieubeheer verdere stappen gezet om emissies door gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en sloten de Unie van Waterschappen en LTO een bestuurlijk akkoord om het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) een impuls te geven.
Klimaatadaptatie
Om Nederland in 2050 klimaat- en waterbestendig krijgen, wordt het Deltaprogramma belangrijker. Ook de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS) – die in 2016 is vastgesteld – richt zich op het beperken van wateroverlast, hittestress of droogte. Het uitvoeringsprogramma van de NAS is begin april 2018 aan de Tweede Kamer aangeboden.
Waterveiligheid
De nieuwe waterveiligheidsnormen zijn in 2017 van kracht gegaan. Hiervoor worden tussen 2017 en 2023 3.445 kilometer aan primaire waterkeringen beoordeeld en zo nodig vóór 2050 via het Hoogwaterbeschermingsprogramma versterkt.
Duurzaamheid
De waterschappen willen versneld hun klimaat- en energieambities behalen en hebben hiervoor een energiecoalitie gesloten met Rijkswaterstaat. Ook zetten de decentrale overheden via de investeringsagenda Naar een duurzaam Nederland in op meer samenwerking op het gebied van de energietransitie, klimaatadaptatie en de circulaire economie.
Financiën
De totale kosten om Nederland te voorzien van voldoende en schoon (drink)water kwamen in 2017 neer op 7,1 miljard euro. Dat is 3,1% minder dan in 2016. Daarnaast leidden de afspraken uit het Bestuursakkoord Water tot een doelmatigheidswinst van 770 miljoen euro. Dit komt omdat de waterschappen hebben bespaard en slimmer inkochten. Hierdoor bleven eventuele lastenstijgingen voor de burger beperkt.