SD-HID-dag 2018: “Makkelijker anticiperen met informatie van anderen”

Hoe voorkomen we in de toekomst bijvoorbeeld schade door wateroverlast? Ter illustratie werd een fictieve nieuwsuitzending van het journaal van 1 februari 2030 uitgezonden.
De uitzending ging over regen die in het westen van het land was gevallen en die door de hoge stand van het zeewater niet kon worden afgevoerd naar zee, met wateroverlast als gevolg. Aan Rijkswaterstaat en de waterschappen de vraag hoe het probleem opgelost ging worden.
Serious game
De HID- en SD’en gingen hiermee aan de slag in een ‘serious game’ van Slim Watermanagement, een maatregel binnen het Deltaprogramma Zoetwater die zich richt op het voorkomen van watertekorten en wateroverlast.
De opdracht van het spel was om schade te voorkomen door het bedienen van onder meer pompen, spuien en gemalen. In 2 rondes moesten de spelers besluiten nemen over de standen van pompen. De besluiten werden ingevoerd in een rekenmodel. Het effect hiervan was meteen zichtbaar.
In de eerste ronde van het spel kregen de waterbeheerders inzicht in hun eigen systeem. Zo konden ze beoordelen wat er nodig is om wateroverlast in hun eigen gebied te voorkomen. In de tweede ronde werden de beslissingen genomen op basis van informatie van het totale watersysteem, volgens de principes van Slim Watermanagement. De spelers konden real-time informatie delen over alle beheergebieden samen. Zo konden ze tot een gezamenlijke strategie komen.
Uitkomsten spel
Het rekenmodel liet zien dat de 2e ronde minder schade tot resultaat had, maar ook dat één waterschap meer overlast had dan in de eerste ronde. Hoe ga je daar als groep mee om? Daar wisselden de spelers met een groep trainees van Rijkswaterstaat en waterschap Limburg gedachten over uit.
Tijdens het spelen van het spel liepen een journalist en cameraman rond om quotes op te halen voor het journaal dat later op de avond werd uitgezonden. De quote van de dag: “Met meer informatie van anderen kun je makkelijker anticiperen”.
Verandering in samenwerking
Gastvrouw Diana Beuting, HID Zuid-Nederland, stelde dat de manier waarop we waterbeheerders hun werk doen in de loop der jaren sterk veranderd is. Werken met een plan van aanpak is bijvoorbeeld al snel achterhaald. Daarom zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen volgens haar essentieel om ook in de toekomst goed te kunnen blijven werken.
Dit kan leiden tot weerstand, volgens organisatieadviseur Linde Peters. “Maar door kleine stapjes te maken in afgebakende experimenten stel je je als organisatie flexibel op. Dit verkleint de weerstand.”
Joke Goedhart, voorzitter van het Platform Slim Samenwerken, keek terug op een geslaagde editie van de SD-HID-dag. Op de dag werd een basis gelegd om ook met de nieuwe generatie te zoeken naar oplossingen voor toekomstige uitdagingen.