Schuilplekken voor jonge vis in Noordzeekanaal

De schuilobjecten hebben de vorm van een bijenkorf, zijn hol en bevatten gaten waar de vis de korf in en uit kan zwemmen. Ze zijn ongeveer 1 meter hoog, gemaakt van beton en wegen 800 kilo.
Rifkorven
De rifkorven hebben hun werking als schuilplaats voor vis bewezen tijdens een 3 jaar durend onderzoek in het kader van het Onderzoeksprogramma ‘Natuurlijker Markermeer – IJmeer’ in de ‘waterproeftuin’ in het Markermeer ten zuiden van de Houtribdijk.
Ruim baan voor vissen
De waterschappen en Rijkswaterstaat plaatsen de rifkorven om een gezonde visstand in het Noordzeekanaal te bevorderen. Een gezonde visstand duidt op een goede waterkwaliteit. Vissen moeten zich vrijuit kunnen verplaatsen naar andere wateren, om zich voort te planten en op te kunnen groeien. Obstakels als sluizen, stuwen, gemalen en dammen verhinderen dit vaak.
Hierdoor neemt het aantal en de verscheidenheid aan vissen in de Nederlandse wateren af. Rijkswaterstaat en de waterschappen nemen maatregelen, waardoor vissen deze barrières kunnen omzeilen. Zo zijn er door de waterbeheerders de afgelopen jaren 10 vispassages aangelegd langs het Noordzeekanaal en de komende jaren volgen er nog meer.
Lees meer over het bevorderen van de visstand in en om het Noordzeekanaal op de website van Rijkswaterstaat.